Wi-Fi mı daha çok şarj yer, yoksa mobil veri mi?

Editör: Serdar Yüce | 19 Ekim 2023 Perşembe 20:04 - Güncelleme: 19 Ekim 2023 Perşembe 20:06

Siz de akıllı telefonların batarya ömründen şikayetçi olan birkaç milyar insandan birisi misiniz? O hâlde daha iyi bir ekran süresi elde etmek için neler yapabileceğinizi merak ediyor olmalısınız.

Ne yazık ki burada tüm bu yöntemleri tek tek ele almayacağız ancak pek çok kişi tarafından merak edilen daha ilginç bir soruya ışık tutacağız.

Öyle ki, belki de tek bir butona dokunarak akıllı telefonunuzun batarya ömrünü biraz daha iyi hâle getirmeniz olabilir: Peki ama bir akıllı telefonda Wi-Fi mı daha çok şarj yer yoksa mobil veri mi?

Wi-Fi genellikle mobil veriden daha az güç tüketir ancak pratik uygulamada sonuçlar o anki koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

PEKİ AMA NEDEN?
Ülkemizde de yaygın olarak kullanılan LTE, mobil cihazlarda daha düşük gecikme süresine sahip, daha kaliteli ve daha hızlı mobil internet deneyimini mümkün kılıyor.

4G destekli akıllı telefonunuz bazı önemli nedenlerden ötürü çoğu zaman hem 4G hem de 3G ağlarına aynı anda bağlanır. Bu durum akıllı telefonunuzun bir bağlantı kurmak için iki kat daha fazla çalıştığı, dolayısı ile iki kat daha fazla güç tükettiği anlamına gelir.

Akıllı telefonunuzda bir arama yaptığınızda veya kısa mesaj gönderip aldığınızda, 3G ağının geçici olarak duraksaması gerekir. Farklı radyo durumları arasındaki geçiş batarya için ek güç tüketimi demektir.

Gün içerisinde sık sık mekan değiştiriyorsanız, akıllı telefonunuzun sizi ağa bağlı tutmak için sürekli olarak baz istasyonu değiştirmesi gerekir. Bu değişim durumu da önemli miktarda güç tüketimine neden olur.

Ayrıca baz istasyonları, tipik olarak modemden çok daha uzakta konumlanır. Özellikle de operatörünüzün kapsama alanının zayıf olduğu konumlarda akıllı telefonunuz zayıf bir sinyal alır. Bu durumda akıllı telefonunuz hücresel bağlantıyı sürdürebilmek için daha fazla çaba sarf eder ve daha fazla güç tüketir.

AĞ BAĞLANTISININ KALİTESİ
LTE bağlantısı genel ortalama baz alındığında Wi-Fi bağlantısından daha fazla güç tüketse de bazı önemli koşulları unutmamak gerekir.

Örneğin Wi-Fi ağınızın bağlantı kalitesi ve verimliliği kötü ise akıllı telefonunuz Wi-Fi bağlantısında iken LTE bağlantısından daha fazla güç tüketebilir. Yine de genel ortalama baz alındığında Wi-Fi bağlantısı, LTE bağlantısından daha az güç tüketecektir.

YOKSA UÇAK MODUNA ALIN
LTE bağlantısının daha fazla güç tüketmesi bu teknolojinin kendisinden değil, cihazın ve ağın yapılandırma şeklinden kaynaklanır.

Wi-Fi daha az güç tükettiğinden dolayı daha iyi bir batarya ömrü için mümkün olduğu sürece bir Wi-Fi ağına bağlanmak isteyebilirsiniz.

Ayrıca cihazınız herhangi bir Wi-Fi ağına bağlı olmadığında Wi-Fi ayarını kapatmanızı tavsiye ederiz çünkü cihazınızın arka planda sürekli olarak Wi-Fi bağlantısı araması da önemli miktarda güç tüketimine neden olur.

Eğer hem Wi-Fi bağlantınız yoksa hem de 3G / 4G kapsama alanında değilseniz, cihazınızı uçak moduna almak cihazınızın bataryasını korumanıza yardımcı olur.

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı