Türkiye'de Z Kuşağı Olmak

Z Kuşağı dünya çapında toplumları etkileyen dinamik ve dönüştürücü bir güç olarak öne çıkıyor. Türkiye'de ise bu kuşak, kültürel normları ve tüketici alışkanlıklarını yeniden tanımlayarak değişimin öncüsü konumunda. Türkiye'deki Z Kuşağı gençleri, dijital dünyanın içine doğmuş bir nesil olarak öne çıkıyor ve %15 ile Avrupa'da en büyük Z Kuşağı nüfusuna sahip bir ülke konumunda.

Editör: Vesim Parlar | 2 Kasım 2023 Perşembe 17:46 - Güncelleme: 2 Kasım 2023 Perşembe 17:46
Kaynak: Think with Google

“Merhaba, ben Pelinsu. 25 yaşında, İstanbul'da yaşayan, çalışan, bekar biriyim. Türkiye'nin geleceğini şekillendiren Z kuşağının bir parçasıyım. Biliyor musunuz, bizler o alışık olduğunuz genç kuşaklardan biri değiliz; medya tüketimimizden, alışveriş alışkanlıklarımıza ve hatta müziğe ritim tutmamıza kadar dikkate alınması gereken bir gücüz. O yüzden kemerlerinizi bağlayın çünkü Türkiye'deki Z kuşağı trendlerine dair bir yolculuğa çıkmak üzereyiz!”


Z KUŞAĞININ İLETİŞİM ALIŞKANLIKLARI

Eğlence dünyasına baktığımız zaman, Türk ailelerde geleneksel olarak televizyon özel bir yer tutmuştur Ancak Z kuşağı ile bu alışkanlıklar değişim göstermeye başladı. Türkiye’deki Z kuşağı kuralları yeniden yazıyor. Türkiye’deki Z kuşağının %97’si internet erişimine sahip, bu da onları yüksek derecede internet ile bağlantılı ve televizyondan bağımsız hale getiriyor. Türkiye’deki Z kuşağının ;%76’sı her gün sosyal medya ile iletişim halinde. Bu oranlar, dijital içeriği geleneksel yayınlara tercih ettiklerini yansıtıyor.

Adam, Kadın, Androjen, Z Kuşağı, Renkli

 

Kantar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’deki 18-24 yaş aralığındaki Z kuşağı izleyicilerinin %60’ı, YouTube’u televizyonlarında izlerken tercih ettikleri bir TV platformu olarak kabul ediyor. Bu araştırmaya göre Z kuşağının büyük bir çoğunluğunun televizyon yerine YouTube’u tercih etme eğiliminin yüksek olduğu ortaya çıkıyor.

Z KUŞAĞININ ALIŞKANLIKLARI VE BAĞIMSIZLIKLARI

Z kuşağı gençleri Türkiye'de tüketici dünyasında yeni trendler ve dönüşümler yaratıyor. Bu kesimin %83'ü şu an bekar ve önemli bir kısmı çalışıyor, bu da onlara önceki kuşaklardan farklı olarak oldukça yüksek bir ekonomik bağımsızlık sağlıyor. Bu finansal özgürlük, onların alışveriş alışkanlıklarına benzersiz bir yansıma sunuyor.

Öğrenci, Yazıyor, Tuş Takımı, Metin

 

18-24 yaş arasındaki Z kuşağının %88'i online araştırma yapıyor ve %70'i online alışveriş gerçekleştiriyor. Online alışveriş tercihleri, genellikle pratik bir yaklaşımı yansıtıyor; %62'si belirli bir favori markaya sahip olsalar bile alternatif seçenekleri keşfetmeye hevesli. Bu marka bağımsızlığı, markaları Z kuşağı ile onların kurallarına uygun şekilde çalışmaya, arama motorlarına ve sosyal medya platformlarına odaklanmaya yönlendiriyor.

KULAKLARININ PASINI YOUTUBE İLE SİLENLER

Kantar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'deki 18-24 yaş aralığındaki Z kuşağının %86'sı YouTube'un oldukça çeşitli içeriğe sahip olduğunu kabul ediyor.

Bu geniş içerik yelpazesi, Türkiye'deki Z kuşağının en sevdiği YouTube kanallarının popülerliğini açıklıyor. NoluyoYa?, Mesut Can Tomay, Kafalar ve TepkiKolik gibi içerik oluşturucuları, Z kuşağının en çok takip ettiği kanallar arasında yer alıyor.

Iş Yeri, Ofis, Çalışma Masası

Araştırmaya göre, Türkiye'deki 18-24 yaş aralığındaki Z kuşağının %85'i YouTube'un en iyi müzik videolarına (klip ve fragmanlar dahil) sahip olduğunu düşünüyor.

Z kuşağı, YouTube'u zengin içerik yelpazesi ve müzik videoları için birincil tercih olarak görüyor. Bu kuşağın müzik zevkleri oldukça çeşitli; çağdaş tercihlerinin yanı sıra, kendilerine özgü bir müzik zevkine de sahipler. Örneğin, Z kuşağının yüzde 46'sıyla arabesk müziğin en büyük dinleyici kitlesini oluşturuyor. Bu çeşitlilik, Z kuşağının YouTube'u zengin içerik yelpazesi ve müzik videoları için birincil tercih olarak görmesine katkı sağlıyor.

YENİ YOL, YENİ DÜZEN

Türkiye'deki Z kuşağı, iletişim, tüketici alışkanlıkları ve eğlence tercihlerini yeniden şekillendirerek yeni bir yol haritası çiziyor. Doğdukları dijital çağın getirdiği olanaklarla ekonomik bağımsızlıklarını birleştiren bu kuşak, markalar ve içerik oluşturucuları için eşsiz bir dizi fırsat ve zorluklarla karşı karşıya.

Pelinsu'nun ifadesinde belirttiği gibi, "İnternet kullanımındaki yeteneklerimiz, ekonomik özgürlüğümüz ve gerçeklik arayışımız ile markalar ve içerik oluşturucuları için kural setlerini yeniden yazıyoruz. Bizimle etkileşime geçmek isteyen markaların, mizah anlayışımızı yakalamaları, sosyal medyada bizimle iletişim kurmaları ve sürekli değişen tercihlerimize uyum sağlamaları gerekiyor. Biz ilerledikçe, kültür ve toplum üzerindeki etkimiz daha da belirginleşecek."

Z kuşağı, otantiklik arayışıyla dikkat çekerken, markaların bu kuşağın beklentilerini anlayarak, esneklikle ve yenilikçi bir bakış açısıyla yaklaşmalarını bekliyor. Zaman ilerledikçe, Z kuşağının toplum ve kültür üzerindeki etkisi daha da derinleşecek gibi görünüyor.
 

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı