Sevgiliniz narsist olabilir mi? Narsist biriyle ilişki yaşamak

Bir narsistle ilişki, başlangıçta heyecan verici olsa da, çoğu zaman diğer kişinin duygusal refahını korumakta zorlanmasına neden olan duygusal bir inişli çıkışlı duruma dönüşür.

Editör: Neslihan Canbolat | 17 Ekim 2023 Salı 17:50 - Güncelleme: 17 Ekim 2023 Salı 17:50

İlişkiler dünyasında "narsist" terimi daha ön plana çıktı ve narsist özellikler sergileyen biriyle ilişkisi olan bireylerin karşılaştığı zorluklara ışık tuttu. 

Narsistlerle ilişkiler genellikle yadsınamaz bir çekicilikle başlar. Narsistler genellikle insanları kendi dünyalarına çekme konusunda esrarengiz bir yeteneğe sahip, çekici, kendine güvenen ve karizmatik bireylerdir. 

Partnerlerine ilgi ve şefkat gösterirler, kendilerini evrenin merkeziymiş gibi hissetmelerini sağlarlar. Ancak bu cephenin altında çok daha karanlık bir gerçek vardır.

İlişki ilerledikçe narsistin partneri bu dinamikleri karakterize eden rahatsız edici iniş ve çıkışları deneyimlemeye başlar. Narsistler manipülatif ve kontrolcü olabilirler, sürekli olarak onaylanma ve hayranlık arayışında olabilirler. Partnerlerinin kırılganlığını kendi çıkarları için kullanma eğilimindedirler ve diğer kişinin duygusal açıdan bitkin ve belirsiz hissetmesine neden olurlar.

Narsistler, partnerlerinin kendi gerçekliklerinden şüphe etmesini içeren manipülatif taktikleriyle ünlüdür. Bu duygusal istismar, partnerin sıklıkla olaylara ilişkin algısını ve kendi akıl sağlığını sorgulaması nedeniyle ciddi duygusal sıkıntıya yol açabilir.


Bir narsistle ilişki içinde olmak kişinin özgüvenini ve öz değerini aşındırabilir. Partnerler kendilerini narsistin doyumsuz egosunu tatmin etmek için sürekli olarak ihtiyaçlarını ve arzularını feda ederken bulabilirler. Zamanla kimlik duygularını ve öz değerlerini kaybedebilirler.

Bir narsistle olan ilişkiden kurtulmak inanılmaz derecede zorlu bir çaba olabilir. Bu genellikle toksik kalıpları tanımayı, arkadaşlardan ve profesyonellerden destek almayı ve bazı durumlarda ilişkiyi tamamen sonlandırmayı içerir. Terapi ve danışmanlık, partnerlerin özsaygılarını yeniden inşa etmelerine ve kimlik duygusunu yeniden kazanmalarına yardımcı olmada çok önemli olabilir.

İYİLEŞMEYE GİDEN BİR YOL

Narsistik bir ilişkinin travmasından kurtulmak, zaman ve çaba gerektiren bir yolculuktur. Sağlıklı sınırlar oluşturmak, öz saygıyı yeniden inşa etmek ve kişisel bakım uygulamalarına katılmak çok önemlidir. Duygusal destek sağlayabilecek arkadaş ve aileden oluşan bir destek ağı bulmak da hayati öneme sahiptir.

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı