Muhtarlık kaldırılıyor mu? Neden herkes muhtar olmak istiyor? Muhtarların maaşı kaç lira? Türkiye’de kaç bin muhtar var?

Garanti asgari ücret, ücretiz ulaşım ve silah ruhsatı gibi haklar muhtar adaylarının iştahını kabarttı. Ballı ayrıcalıklardan faydalanmak için İstanbul’da yaklaşık 6 bin, Türkiye’de ise 750 bin kişi muhtar adayı oldu

Editör: Hamdi Askar | 28 Mart 2024 Perşembe 14:25 - Güncelleme: 30 Mart 2024 Cumartesi 09:54
Kaynak: SENAY GÜNCAVAR
1 / 5

31 Mart seçimlerine saatler kala İstanbul’un her köşe başında bir muhtar adayının pankartı asılı. Muhtarlığın yolunu unutan seçmenler yaşanan aday enflasyonu karşısında şaşkın. İkametgah ve nüfus cüzdanı gibi evrakların e-devletten alınabilmesiyle muhtarlıkların işlevinin tarihe karıştığını söyleyen İstanbullular “Muhtarlıkta işimiz kalmadı ancak muhtar adayların muhtarlık aşkı zirve yaptı” diyerek muhtarlara gerek olmadığın savunuyor.

2 / 5

SOSYAL GÜVENCELERİ İÇİN

39 yıldır İstanbul’un Fatih ilçesi Yavuz Sinan Mahallesi’nde Muhtarlık yapan Hüseyin Öztürk, “Son yıllarda ödeneklerin asgari ücrete yükseltilmesi, silah ruhsatı, ücretsiz ulaşım, sosyal güvencelerinin sağlanması muhtarlık makamını cazip hale getirdi, aday sayısında büyük bir artış yaşanmasına neden oldu” diyor. Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Bahçelievler Siyavuşpaşa Mahalle Muhtarı Selami Aykut ise, “Seçimin son günü pusula bastırıp oy isteyenler bile çıkıyor” diye konuştu.

3 / 5

TÜRKİYE’DE 50 BİN MUHTAR VAR

25 yaşını dolduran her Türk vatandaşı adli sicili temizse ve seçileceği yerde en az 6 aydır oturuyorsa muhtar adayı olabiliyor. Türkiye’de halen 32 bin 238 mahalle ve 18 bin 278 köy olmak üzere toplamda 50 bin 516 muhtar görevli, İstanbul’un 39 ilçesinde ise 963 mahalle muhtarı var. Resmi olmayan rakamlara göre; İstanbul’da seçime giren muhtar adayı sayısı 2019’da 4 bin iken bu rakam 31 Mart’ta 5 bin 500 civarına yükseldi. Türkiye genelinde adaylık açıklayanların sayısı ise 750 bine dayandı.

4 / 5

KİMLER MUHTAR OLABİLİR?

İlçe Seçim Kurulu'ndan aldığımız bilgiye göre, muhtar adayı olmak için bir yere başvuru yapmaya gerek yok. Şartları taşıyan muhtar adayı, aday pusulasını bastırıp seçimlere katılabilir.

5 / 5

MUHTARLIK İÇİN ARANAN ŞARTLAR

1- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. 2- 25 yaşını doldurmuş olmak. 3- Seçime gireceği mahalle ya da köyde en az 6 aydır ikamet ediyor olmak. 4- Yüz kızartıcı bir suça karışmamış olmak ve adli sicil kaydının temiz olması

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı