IKEA ETKİSİ NEDİR?
Kendi ürettikleri mobilyaları gibi, insanların içerik oluşturma süreçlerine dahil olmaları, YouTube hesaplarını daha değerli hale getiriyor. Bu durum, "Ikea Etkisi" olarak adlandırılıyor.
Bu yaklaşım, izleyicilere, izledikleri içerikleri kişiselleştirebilme yeteneği sağlıyor. İçerik üreticileri, içerik önerilerini şekillendiren ve gelecekteki içerikleri etkileyen bir geribildirim döngüsü aracılığıyla izleyicilerle daha yakın bir ilişki kurabiliyor.
Kendi medya deneyimlerinde seçim yapabilme, hatta bu deneyimin oluşumunda rol alabilme, izleyicilere bir tür sahiplik hissi veriyor. Bu içerikler sadece eğlenceli olmakla kalmıyor, aynı zamanda kendi yaratımları gibi hissediliyor.
Reklamverenler, bu yaratıcı süreci destekleyerek, günümüz kültürüne en bağlı oldukları yerde izleyicilerle etkileşime girebilir ve bu şekilde onların ilgisini çekebilir.
— Kadın YouTube kullanıcısı, 18-24, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA).1
“YouTube ana sayfam inanılmaz derecede kişiselleşmiş durumda. Algoritma beni 15 yıldır tanıyor. Kendi hesabımda ilgimi çeken şeyleri bulmak çok kolay olduğu için hiçbir zaman yeni bir hesap oluşturmayı düşünmüyorum!”
YouTube’uma ELLEŞME!
Kimliği belirtilmeyen bir YouTube izleyicisinin yorumu, insanların içerik tercihlerine sahip olmalarının yarattığı duygusal bağı vurguluyor. İzleyiciler, bu gücü ne kadar çok hissederlerse, o kadar derin bir bağ oluşturuyorlar.
Günümüzde izleyicilerin beklentileri yükseldi; sadece sunulan içerikleri kabul etmek istemiyorlar. "Ikea Etkisi", insanların bu sürece katılım şeklini gösteriyor; kendi tercihlerini benimseyerek ve kişisel, özgün içerik akışları oluşturarak kendi tutkularını ve ilgi alanlarını yansıtan içerikleri bulmayı amaçlıyorlar.
MTM tarafından yapılan bir ankette izleyiciler, platformun, "herkes için" içerik sunma yaklaşımı konusunda YouTube'un ne kadar önemli olduğunu vurguladılar. Bu, yayınların, akışların ve sosyal medya videolarının ötesine geçerek, platformun önemini gösteriyor.
İzleyiciler artık seçici konumunda. Google'un yapay zekası, izleyicilerin tercihlerini dikkate alarak yeni içerikler önermekte ve sinyalleri değerlendirmektedir. Artık sadece seçim sürecine katkıda bulunmak değil, aynı zamanda video üreticileriyle bağlantı kurmak ve içerik üretme sürecine dahil olmak istiyorlar.
“Akıllı TV [geleneksel TV ile karşılaştırıldığında] bana kendi yönümü belirleme olanağı veriyor. Bana ne seyredeceğimi [söyleyen] birileri yok… Denetimleri kendim [açabiliyor] ve kendi içeriklerimi izleyebiliyorum. Bu bir tür özgürlük ve benim için çok önemli.”
— Kadın YouTube kullanıcısı, 45-54, EMEA.2
ABONELERİM NE İSTEDİKLERİNİ SÖYLEYEBİLİYOR
Profesyonel içerik üreticilerin, genç yetişkinler arasında giderek artan bir izleyici kitlesiyle özel bir bağ kurduğu biliniyor. 18-34 yaş aralığındaki izleyiciler, geleneksel prodüksiyon şirketlerinden çok profesyonel içerik üreticilerini takip ettiklerini ifade ediyorlar.
Çoğu içerik üreticisi için, izleyicilerine ne izlemek istediklerini sormak oldukça standart bir uygulama haline geldi. Bu sorulara verilen yanıtlar genellikle yorumlar ve tepki videoları şeklinde gelir. Bu güçlü geri bildirim döngüsü, katılımı artırırken aynı zamanda gelecekteki içeriklerin kişisel ilgi düzeyini artırıyor.
İnsanlar, içerik üreticileriyle güçlü bağlar kuruyor. Ankete katılan izleyicilerin neredeyse dörtte biri izledikleri içerik üreticilerini dostları gibi görüyor. Ayrıca, izleyiciler içerik üretim ekonomisini anlıyor. Ankete katılan YouTube kullanıcılarının %58'i, sevdikleri içerik üreticilerini reklamları izleyerek desteklemek istediklerini ifade ediyorlar.
“Abonelerim bana ne istediklerini söylüyorlar. Ne yayınladığıma dikkat etmem gerekiyor.”
— 75 binden fazla abonesi olan bir YouTube içerik üreticisi, EMEA.
PERFORMANSLI İZLEYİCİ
YouTube ve diğer benzer platformlar, izleyicilere istedikleri içeriklere herhangi bir zamanda ulaşma özgürlüğü sağlayarak izleyici kitlesi için vazgeçilmez bir hale geldi.
İzleyiciler, bu çeşitlilikten ve seçme özgürlüğünden büyük keyif alıyor. Favori içerik üreticilerini seçerek, reklamları izleyerek onları desteklemeyi tercih ediyor ve video içeriklerinin seçimine ve oluşturulmasına aktif olarak katılım gösteriyorlar.
Bu durumdan markalar da faydalanıyor. YouTube'un Google yapay zekası destekli reklam platformu, izleyicilerin reklamları izleme alışkanlıklarını, ilgi gösterdikleri içerik türlerini ve izleme tercihlerini analiz ederek, izleyicilerle her an etkileşimde olma fırsatı sunuyor.
"Ikea Etkisi" oldukça güçlü bir etki yaratıyor. İçerik üreticileri ile
izleyiciler arasındaki sınırların bulanık olması, sadece izleme deneyimini değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda izleyicilerin video kültürünün oluşumunda etkin bir rol almalarını sağlıyor. Sahiplik ve güç hissi, izleyicilerin bu kültürü kimin oluşturduğunu ve etkilediğini belirlemelerine yardımcı oluyor. İzleyiciler, bu hissiyatı yaşamalarının nedeni olarak, bu kültürün oluşturulmasında kendilerinin aktif rol oynamasıdır.
“Çoğu zaman YouTube'daki reklamlar beni hiçbir şekilde rahatsız etmiyor. Bazı içerik üreticiler için reklam atlama özelliğini kullanmıyor ve reklamları izliyorum. Reklamları izliyorum çünkü içerik oluşturmak için harcadıkları emekleri ve zamanı gerçekten takdir ettiğimden gelir elde etmelerini istiyorum”
— Erkek YouTube kullanıcısı, 25-34, EMEA.