Hemen bırakın! Yaşlılığa meydan okuyan 8 kötü alışkanlık

Zamanı geri alamayız ama üzerimizdeki etkilerini yavaşlatabiliriz. Önemli olan kontrol edebildiğimiz alanlarda daha sağlıklı seçimler yapmaktır ve bu da kötü alışkanlıkları bırakmakla başlar. Öncelikle daha hızlı yaşlanmak istemiyorsanız kötü alışkanlıklardan uzak durmanız gerekiyor. İşte yaşlılığa meydan okuyan 8 kötü alışkanlık..

Editör: Eraycan Erginbaş | 25 Nisan 2024 Perşembe 10:22 - Güncelleme: 25 Nisan 2024 Perşembe 10:33
Kaynak: Eraycan Erginbaş
1 / 12

Zamanı geri alamayız ama üzerimizdeki etkilerini yavaşlatabiliriz. Önemli olan kontrol edebildiğimiz alanlarda daha sağlıklı seçimler yapmaktır ve bu da kötü alışkanlıkları bırakmakla başlar.

2 / 12

Yaşam uzmanı Dr. Brett Osborn, Fox News Digital'e şunları söyledi: "Yaşlanmanın başlıca işaretlerinden biri, organ işlev bozukluğuna ve sonuçta ölüme yol açan birikmiş hücresel hasardır."

3 / 12

"Sağlıklı kalmanın anahtarı, hızlandırıcıları ateşe atmayarak hücresel hasarı en aza indirmektir.."

Doktorlar , yaşlanma sürecini hızlandıran en yaygın sekiz sağlıksız davranışı ve bunlardan nasıl kaçınılacağına dair ipuçlarını Fox News Digital ile paylaştı .

4 / 12

YAŞLILIĞA MEYDAN OKUYAN 8 KÖTÜ ALIŞKANLIK

5 / 12

1- Sigara içmek

Sigara içmenin yaşam beklentisini kısalttığı kanıtlanmıştır.

Birleşik Krallık'taki Sigara İçme ve Sağlık Eylemi'nden araştırmacılar, sigara içmeyen bir kişinin 53 yıl ile karşılaştırıldığında, 30 yaşındaki bir sigara içicisinin yaklaşık 35 yıl daha fazla yaşamayı bekleyebileceğini bildirdi.

Tampa, Florida'daki AgeRejuvenation'ın tıbbi direktörü ve kadın doğum uzmanı/jinekolog Dr. Dawn Ericsson, Fox News Digital'e şunları söyledi: "Sigara içmek sizi zararlı kimyasallara maruz bırakarak, oksijen kaynağını azaltarak, kolajeni parçalayarak ve oksidatif stresi artırarak yaşlanmayı hızlandırır."

"Tütünün zararlı etkileri akciğer sağlığının ötesine geçiyor, cildin yaşlanmasını hızlandırıyor, diş eti hastalığı ve diş kaybı riskini artırıyor."

Osborn, sigaranın cilt elastikiyetini ve kolajen üretimini bozan toksinleri ortaya çıkardığını ve bunun da kırışıklıklara yol açtığını ekledi.

Fox News Digital'e şunları söyledi: "Dumandaki serbest radikaller akciğer dokusuna zarar vererek kansere neden oluyor ve kan damarlarınızın duvarlarına zarar veriyor."

"Sigara içenlerde kalp krizi, felç ve beyin anevrizması görülme sıklığı, sigara içmeyenlere göre önemli ölçüde daha yüksektir."

Uzmanlar en hızlı çözümün sigarayı hemen bırakmak olduğu konusunda hemfikir.

Sigarayı bırakmada başarı şansını artırmak için Ericsson, bir "bırakma tarihi" belirlemeyi, tetikleyicilerden kaçınmayı ve arkadaşlardan, aileden ve sağlık hizmeti sağlayıcılarından destek aramayı önerdi .

Bazılarının nikotin replasman tedavisi veya bupropion ve vareniklin gibi ilaçlarla da sonuç aldığını söyledi.

6 / 12

2-) Güneşe Aşırı Derecede Maruz Kalma

Ericsson, aşırı güneşe maruz kalmanın cildin DNA'sına zarar vererek yaşlanmaya yol açabileceğini, kırışıklıklara, ciltte sarkmaya ve koyu lekelere neden olabileceğini belirtti.

Osborn da aynı fikirde ve ayrıca bazal hücreli karsinom ve melanom gibi ölümcül olabilen cilt kanseri riskinin arttığı konusunda uyarıda bulundu.

Osborn, "Düzenli olarak yüksek SPF'li güneş kremi kullanmak, koruyucu giysiler giymek ve yoğun saatlerde güneşe maruz kalmaktan kaçınmak cildi koruyabilir" dedi.

Ericsson'a göre diğer koruyucu stratejiler arasında şapka, güneş gözlüğü ve koruyucu giysilerle örtünmek ve güneşin en güçlü olduğu saatlerde (sabah 10 ile akşam 4 arası) gölge aramak yer alıyor.

Sulu kalmak ve C ve E vitaminleri gibi antioksidanları kullanmak da cildin korunmasına yardımcı olabilir.

7 / 12

3-) Kötü Beslenme

Uzmanlar, besin açısından yetersiz beslenmenin yaşlanmayı hızlandırdığının kanıtlandığı konusunda hemfikir.

Ericsson, "İşlenmiş gıdalar, şekerler ve sağlıksız yağlar açısından zengin bir beslenme iltihaplanmaya neden olabilir, kollajene zarar verebilir ve cilt yaşlanmasını hızlandırabilir" diye uyardı.

Osborn, işlenmiş gıdalar ve şekerler açısından yüksek diyetlerin iltihaplanma ve serbest radikal hasarına neden olabileceğini ekledi.

Fox News Digital'e şunları söyledi: "İnsüline dirençli veya diyabet öncesi durum, sizi koroner arter hastalığı, kanser ve Alzheimer hastalığı gibi hastalıklara açılan kapı olan korkunç 'metabolik sendroma' bir adım daha yaklaştırıyor."

Yaşlanma belirtilerini azaltmak için uzmanlar, düşük glisemik indeksli meyveler, sebzeler, yağsız proteinler ve antiinflamatuar yağlar (omega-3 ve omega-9) açısından zengin, dengeli bir beslenme önermektedir.

Osborn, "Bu gıdalardaki antioksidanlar, C vitamini, yeşil çay ve omega-3 yağ asitleri gibi antioksidan takviyeleri gibi serbest radikal hasarıyla mücadele ediyor" dedi.

Ericsson'a göre, diğer ipuçları arasında, dürtüsel sağlıksız seçimlerden kaçınmak için, bütün, işlenmemiş gıdalara odaklanmaya odaklanarak, yemek ve atıştırmalıkların önceden planlanması yer alıyor.

Evde yemek pişirmenin, porsiyonları kontrol etmenin ve susuz kalmamanın da besin alımını iyileştirmenin iyi yolları olduğunu ekledi.

8 / 12

4-) Egzersiz eksikliği

Ericsson, Fox News Digital'e şunları söyledi: "Egzersiz eksikliği, kas kaybına, kemik yoğunluğunun azalmasına, kilo alımına ve kardiyovasküler sorunlara neden olarak yaşlanmaya katkıda bulunuyor."

Yaşlandıkça kas kütlesini, dolaşımı ve bilişsel sağlığı korumak için düzenli fiziksel aktivitenin gerekli olduğunu tavsiye etti.

Osborn aynı zamanda aktif kalmanın da savunucusu ve "vücudumuzun egzersiz yapması gerektiğini" belirtiyor.

“Egzersiz uzun ömürle ilişkili 100 geni değiştiriyor, bu yüzden bunu atlamayın! Bedene ve zihne fayda sağlar.”

Osborn'a göre düzenli fiziksel aktivite, özellikle de kuvvet antrenmanı sağlığınızın temelidir.

"Bu, antrenmanlarınız sırasında ağırlık kaldırmanız ve sert nefes almanız gerektiği anlamına geliyor" dedi.

Osborn, "boş günlerde", yürüyüş, kürek çekme, yüzme veya koşu gibi 45 dakikalık daha hafif dayanıklılık antrenmanı yapmanızı öneriyor; bu, kardiyovasküler kondisyonunuzu geliştirirken ağır kuvvet antrenmanlarından sonra da toparlanmanıza olanak tanır.

Ericsson, uzun vadeli bir egzersiz rutinini sürdürmek için sürekli keyif aldığınız aktiviteleri bulmanın, gerçekçi hedefler belirlemenin, esnek kalmanın ve "vücudunuzu dinlemenin" önemli olduğunu söyledi.

9 / 12

5-) Aşırı Alkok Tüketmek

Osborn, alkolün cildi kurutarak karaciğer hasarına ve bilişsel bozukluğa yol açabileceği konusunda uyardı.

"Ayrıca kan şekerinin düzenlenmesinde sorunlara neden oluyor ve obezite ile yakından ilişkili" dedi. "Alkol hücresel bir toksin olduğundan yaşlanma sürecini hızlandırır."

Ericsson, aşırı alkol tüketiminin dehidrasyona, besin maddelerinin tükenmesine, iltihaplanmaya, karaciğer hasarına ve kolajen bozulmasına neden olarak yaşlanmayı hızlandırdığı konusunda hemfikir.

Ericsson, "Kronik içki içmek cildi kurutabilir, karaciğere zarar verebilir ve bilişsel gerileme riskini artırabilir" dedi.

Uzmanlar, sigara konusunda olduğu gibi alkol tüketimini de ortadan kaldırmak konusunda hemfikir.

Osborn, "Soğuk hindiyi bırakmayı söylemiyorum, ancak önümüzdeki altı ila 12 ay içinde içki içme alışkanlığını ortadan kaldırmayı hedefliyorum" tavsiyesinde bulundu. "Uzun vadede kendinizi daha iyi hissedecek ve çok para tasarruf edeceksiniz."

Ericsson'a göre içkiyi bırakmaya yönelik diğer ipuçları arasında tetikleyicilerden kaçınmak, sağlıklı aktivitelerle meşgul olmak ve gerekirse profesyonel yardım istemek yer alıyor.

10 / 12

6-) Stres

Bir dereceye kadar stres normal ve sağlıklı olsa da , kronik yüksek stres seviyeleri, strese hücresel tepkiyi ve büyüme uyarımını önceki hücre yapısına göre ayarlayarak hücre kaderinde ve yaşlanmada merkezi bir rol oynayan DNA protein yapıları olan telomerleri kısaltabilir. Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre bölünmeler ve DNA hasarı.

Ericsson, "Kronik stres aynı zamanda cilt koşullarını kötüleştirebilir ve zihinsel sağlığı etkileyerek yaşlanmayı hızlandırabilir" diye ekledi.

Osborn'a göre uzun süreli stres, vücudun kendini onarma yeteneğini etkiliyor ve erken yaşlanmaya yol açabiliyor.

"Yaşlanma, iltihaplanmanın arttığı bir durumdur ve vücudun kortizol üretimi yoluyla iltihabı hafifletme yeteneği tükendiğinde, kontrolsüz kalır" dedi.

Osborn, farkındalık, meditasyon, terapi ve düzenli fiziksel aktivite gibi stres yönetimi tekniklerinin stresi azaltabileceğini söyledi.

"Kuvvet antrenmanı aynı zamanda kortizol üretimini de azaltır (antrenmandan birkaç saat sonra) ve bu sayede stresi azaltmak için kritik olan uykuyu kolaylaştırır" dedi.

11 / 12

7-) Uyku düzeni ve yetersiz uyku

Ericsson, uyku eksikliğinin cilt sağlığını azaltarak, iltihaplanmayı artırarak ve hormonal dengesizliğe neden olarak yaşlanmayı hızlandırdığını belirtti.

"Yetersiz uyku aynı zamanda hücre onarımını da engelliyor ve bilişsel işlevi etkiliyor" dedi.

Osborn, uykunun vücudun yenilenme süreçleri için çok önemli olduğunu belirtti.

“Uyumazsanız yedek lastiğinizi dökmede zorluk çekersiniz, çünkü uyku sırasında ciddi miktarda yağ yakımı gerçekleşir” dedi.

"Ayrıca kendinizi Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara da hazırlayacaksınız."

Anıların uyku sırasında da oluştuğunu belirtti.

"Uyku hacklenemez; uyku sağlığın ve refahın önemli bir parçasıdır."

Osborn, uyku sağlığını optimize etmek için düzenli bir program oluşturmayı, huzurlu bir ortam yaratmayı ve yatmadan önce uyarıcılardan kaçınmayı önerdi.

"Ayrıca yatmadan birkaç saat önce karbonhidrat tüketimini en aza indirmek uyku indüksiyonunu kolaylaştırabilir" dedi.

"Benzer bir bağlamda, mavi ışığın vücudun uyku hormonu olan melatonin üretimine müdahalesini en aza indirmek için cep telefonunu, dizüstü bilgisayarı ve tableti mümkün olduğunca erken bırakın."

Ericsson, stresi yönetin ve gerekirse profesyonel yardım alın, diye ekledi.

12 / 12

8-) Kötü ağız temizliği

Ericsson, kötü ağız hijyeninin diş eti hastalığına, diş kaybına, lekeli dişlere ve ağız kokusuna neden olarak yaşlanmayı hızlandırdığı konusunda uyardı.

"Diş eti hastalığı ve diş kaybı sadece ağız sağlığını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda genel sağlığı da etkileyerek yaşlı bir görünüme katkıda bulunuyor" diye ekledi.

Osborn, kalp hastalığı riski ile koroner arter hastalığı ve diş eti iltihabının görülme sıklığı arasında da bir bağlantı olduğunu belirtti.

"İltihap sadece ağızda meydana gelmiyor, sistemik bir sorun" dedi. “Yani, eğer ağızda hızlandırılmış bir yaşlanma durumu varsa, bunun bırakın bağırsaklarınızı, başka bir yerde olduğuna inansanız iyi olur” dedi.

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Yine birbirine girdiler: 'Mahkemeyi oyalıyor'

Yine birbirine girdiler: 'Mahkemeyi oyalıyor'

Pınar Deniz ile Kaan Yıldırım'dan after parti

Pınar Deniz ile Kaan Yıldırım'dan after parti