Almanya'da vatandaşlık almak için önemli bir adım atıldı. Almanya Federal Meclisi, “Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu” tasarısını kabul etti. Tasarı, 2 Şubat’ta eyalet temsilcilerinden oluşan Federal Konsey oturumunda onaylanırsa yürürlüğe girecek.
YASA TASARISINA GÖRE ŞARTLAR VE DEĞİŞİKLİKLER ŞÖYLE
Yeni yasayla birlikte Alman vatandaşlığına geçiş süresi kısalacak ve 8 yıl yerine 5 yıl ikamet etmek geçiş için yeterli olacak.
Çifte vatandaşlığa izin verilecek. Örneğin Alman vatandaşlığına geçen biri, Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalmayacak.
Yabancı bir ebeveynin çocuğunun Almanya’da doğum yoluyla otomatik olarak Alman vatandaşlığına geçmesi için gerekli olan ebeveynlerden birinin Almanya’da ikâmet süresi de sekiz yıldan beş yıla indirilecek. Çocuklar için opsiyon düzenlemesi tamamen kaldırılacak.
Alman vatandaşlığına kabul edilmek için gereken ön koşullardan biri Alman vatandaşı olacakların anayasanın özgür, demokratik temel düzenine bağlı olduklarını beyan etmeleri olacak. ‘Yahudi karşıtı, ırkçı veya diğer insanlık dışı eylemlerin’ anayasanın insan onuru güvencesiyle bağdaşmadığını ve özgür demokratik temel düzenini ihlal ettiğini açık hale getirecek.
Alman vatandaşlığına başvuru yapanların kendi geçimini sağlıyor olması gerekecek. Sosyal yardım alanlar veya iş arayanlar vatandaşlığa kabul edilmeyecek. Ancak son iki yıl içinde en az 20 ay tam zamanlı bir işte çalışmış olan kişiler ve bir çocukla birlikte bir aile içinde yaşayan kişiler diğer şartları yerine getirdiği takdirde Alman vatandaşlığına geçebilecek.