Futbolda 2023'ün en iyileri belli oldu!

FIFA Yılın En İyi Erkek Futbolcusu Ödülü, Arjantinli futbolcu Lionel Messi'ye, Inter Miami formasıyla kazandı.

Editör: Vesim Parlar | 16 Ocak 2024 Salı 09:22 - Güncelleme: 16 Ocak 2024 Salı 09:22
Kaynak: GAZETE YAZIYOR

Londra'da düzenlenen FIFA tarafından 2023 yılının en iyi futbolcularının belirlendiği gala gecesinde, France Football dergisi ile 2010'dan itibaren devam eden ortaklığın sona ermesinin ardından hayata geçirilen FIFA En İyiler Ödülleri 8. kez sahiplerini buldu.

Milli takımların teknik direktörleri, kaptanları, basın mensuplarından seçilmiş bir grup ve halk katılımıyla gerçekleşen oylama sonucunda, Amerikan Birinci Ligi'nde Inter Miami forması giyen Lionel Messi, yılın en iyi erkek futbolcusu seçildi. Messi, törene katılmamış olmasına rağmen, 36 yaşındaki Arjantinli futbolcu, Manchester City'den Erling Haaland ve Paris Saint-Germain'den Kylian Mbappe'yi geride bıraktı. Messi, 8 kez Ballon d'Or (Altın Top) Ödülü'nü kazandıktan sonra FIFA'nın yılın oyuncusu ödülünü de 2009, 2019 ve 2022'den sonra 4. defa almış oldu.

En iyi kadın futbolcu ödülü ise Barcelona formasıyla UEFA Şampiyonlar Ligi ve İspanya Milli Takımı formasıyla FIFA Dünya Kupası zaferi yaşayan orta saha oyuncusu Aitana Bonmati'ye gitti.

FIFA Kadınlar Dünya Kupası tarihinin en skorer oyuncusu ve FIFA'nın yılın kadın oyuncusu ödülünü 6 kez kazanan 37 yaşındaki Brezilyalı futbolcu Marta'ya da FIFA Özel Ödülü verildi.

YILIN TEKNİK DİREKTÖRÜ GUARDİOLA

Geçtiğimiz sezon, UEFA Şampiyonlar Ligi, İngiltere Premier Lig ve İngiltere Federasyon Kupası'nda şampiyonluk yaşatarak büyük bir başarı elde eden İspanyol teknik direktör Josep Guardiola, Simone Inzaghi (Inter) ve Luciano Spalletti'nin (Napoli/İtalya Milli Takımı) önünde, erkek futbolunda yılın teknik direktörü seçildi.

Kadın futbolunda en iyi teknik direktör ödülü ise İngiltere Milli Takımı'nın başındaki Sarina Wiegman'a verildi. Wiegman, daha önce 2017, 2020 ve 2022'de olduğu gibi bu yıl da ödülün sahibi oldu.

Manchester City'nin Brezilyalı kalecisi Ederson, yılın en iyi erkek kalecisi seçilirken, Manchester United ve İngiltere Milli Takımı'nın kalecisi Mary Earps de yılın kadın kalecisi ödülüne layık görüldü.

FIFA Puskas Ödülü, Brezilya İkinci Ligi'nde Botafogo forması giyen Guilherme Madruga'nın attığı gol ile kazanıldı.

FIFA Fair Play Ödülü'nü kazananlar ise Brezilya A Milli Takımı futbolcuları oldu. Oyuncular, Real Madrid'in İspanya ligi maçında takım arkadaşları Vinicius'a karşı yapılan ırkçı tezahüratlara karşı destek göstermek amacıyla siyah formalarla sahaya çıkmışlardı.

FIFA Taraftar Ödülü ise Arjantin kulübü Atletico Colon'un maçını tribünden izlerken, kucağındaki çocuğuna şişeden süt içiren Hugo Daniel Iniguez'e takdim edildi.

YILIN 11'LERİ

FIFA ile Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği (FIFPro) tarafından belirlenen Yılın 11'ine, erkekler ve kadınlarda şu oyuncular seçildi:

Erkekler:

Kaleci: Thibaut Courtois

Savunma: John Stones, Kyle Walker, Ruben Dias

Orta saha: Bernardo Silva, Jude Bellingham, Kevin De Bruyne

Forvet: Erling Haaland, Kylian Mbappe, Lionel Messi, Vinicius

Kadınlar:

Kaleci: Mary Earps

Savunma: Olga Carmona, Lucy Bronze, Alex Greenwood

Orta saha: Keira Walsh, Alessia Russo, Lauren James, Ella Toone, Aitana Bonmati

Forvet: Alex Morgan, Sam Kerr

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Yine birbirine girdiler: 'Mahkemeyi oyalıyor'

Yine birbirine girdiler: 'Mahkemeyi oyalıyor'

Pınar Deniz ile Kaan Yıldırım'dan after parti

Pınar Deniz ile Kaan Yıldırım'dan after parti