Dünya Kupalarının efsane topları

Tüm Dünya Kupalarında, gol olan ve tribünleri ayağa kadıran topları sizlere hatırlatmaya karar verdik.

Editör: Necmi Şahin | 27 Mart 2024 Çarşamba 20:41 - Güncelleme: 27 Mart 2024 Çarşamba 21:12
Kaynak: HABER MERKEZİ
1 / 22

Uruguay 1930 Dünya Kupası - Ball T ve Tiento: Charrúas'ın Ballon T'si vardı ve Arjantinlilerin Ballon Tiento'su vardı, bu yüzden bir süre her birinin topuyla oynamayı seçtiler. İçinde şişmiş bir hayvan mesanesi vardı, kullanılan deri çok sertti ve yüzeyinde başlıkları tahrip eden dikişler vardı. İkisi arasındaki en gözle görülür fark, Model T'nin T şeklinde panelleri varken Tiento'nun dikdörtgen panelleri olmasıydı.

2 / 22

İtalya 1934 Dünya Kupası - Federale 102: Özel bir marka tarafından değil, özel bir şirket tarafından yapılmıştır. Önceki topun devamı ama Tiento'nun dikişlerini ortadan kaldıran süper top sistemiyle. Bu İtalyan deri topunun ana özelliği onu kapatan kordonun pamuktan yapılmış olmasıydı.

3 / 22

Fransa 1938 Dünya Kupası - Allen: Dikdörtgen deri parçaları vardı, bu sefer hayvanın mesanesinin yerini daha kolay şişirmek için bir valf aldı. Kahverengi deriden 13 dikdörtgen panelden oluşan bu top, ticari bir markanın ürettiği ilk Dünya Kupası topuydu. Bu, daha önceki futbol turnuvalarının tedarikçisi olan, Paris'te yerleşik bir şirket olan Allen'dı.

4 / 22

Brezilya 1950 Dünya Kupası - Super Ball Duplo T: Şişirilebilen bir valfe sahip ilk Dünya Kupası topu. Dikişlerin daha az gergin olması için uçları kavisli 12 adet dikdörtgen kahverengi deri panele sahipti.

5 / 22

1954 İsviçre Dünya Kupası - İsviçre Dünya Şampiyonu: Yerel Kost Sport firması tarafından üretilen, voleybol stilinde bir top. Ayrıca "insan gözüyle en görünür renk" olduğu için sarıya boyandı.

6 / 22

1958 İsveç Dünya Kupası - Top Star: FIFA, ofislerine gelen 102 tasarımdan 10'unu kesip 55 numaraya karar verdikleri topu seçmek için bir yarışma düzenledi. Stockholm ve O, onları stadyumlara gönderdi. Her takıma 30 top verildi... ve bu Pelé'nin kendini geliştirdiği toptu.

7 / 22

1962 Şili Dünya Kupası - Crack: Çok uluslu bir şirket tarafından tedarik edilmeyen son Dünya Kupası topu ve havayı daha uzun süre tutmaya yarayan lateks valfli ilk top. On iki altıgen ve altı dikdörtgen olmak üzere 18 paneli, kontrolü geliştirmek amacıyla voleybol topunun şeritlerinin yerini aldı. Oyuncular, çim ıslandığında çok fazla su emdiğinden ve bunun da ağırlığını büyük ölçüde artırdığından şikayetçiydi.

8 / 22

1966 İngiltere Dünya Kupası - 4 Yıldızlı Mücadele: Top, artık Wimbledon'daki tenis toplarının tedarikçisi olarak bilinen İngiliz şirketi Slazenger tarafından üretildi. Futbol tarihinin en büyük tartışmalarından birine neden olan top: Geoff Hurst'ün topu 1966 Dünya Kupası finaline girdi mi girmedi mi?

9 / 22

1970 Meksika Dünya Kupası - Telstar: Bu edisyonda klasik futbol topu olarak bilinen şey ortaya çıktı. Bu, Adidas'ın dünya şampiyonalarıyla ilişkisinin başlangıcıydı. 32 adet elle dikilmiş çokgen paneli vardı ve bunlar televizyondaki imajını optimize etmek için siyah beyazdı.

10 / 22

1974 Almanya Dünya Kupası - Telstar Durlast: Meksika'daki selefi gibi 32 çokgen parçalı deri top; tek farkı, basılı harflerin altından siyaha dönüşmesiydi. İspanya'da Oliver ve Benji olarak bilinen popüler animasyon dizisi Kaptan Tsubasa'da rol aldı.

11 / 22

1978 Arjantin Dünya Kupası - Tango Durlast: Ana yeniliği, su emilimini azaltan su geçirmez dikişleri olan bir model. Adını Río de La Plata'nın tipik dansından almıştır.

12 / 22

1982 İspanya Dünya Kupası - Tango İspanya: 1984 Avrupa Kupası için Dünya Tango veya Los Angeles Olimpiyat Oyunları için Sevilla Tango gibi çeşitli varyasyonları piyasaya sürülen Arjantin 78 ile aynı model.

13 / 22

1986 Meksika Dünya Kupası - Azteca: İlk sentetik mikrofiber toptur. En düşük su emilimi elde edildi. Bu önemli bir teknolojik sıçramaydı. Bununla Meksika kültürüne saygı duruşunda bulunuldu. Topun iki versiyonu piyasaya sürüldü: Azteca Puebla ve Azteca Acapulco.

14 / 22

1990 İtalya Dünya Kupası - Etrusco Unico: Adidas, topun su geçirmezliğini, bu topu daha da hızlı ve daha hafif hale getiren iç siyah poliüretan köpük tabakasıyla geliştirmeye devam etti.20 üçlüyü süsleyen üç aslan kafasına sahipti. Aynı yıl Barselona'daki Euro 92 Şampiyonası ve Olimpiyat Oyunlarında da kullanıldı.

15 / 22

1994 Amerika Birleşik Devletleri Dünya Kupası - Questra: Adı, yıldızları aramak anlamına gelen eski bir kelimeden gelmektedir. Amerikan havacılık tarihine göre dekore edilmişti ve oyuncular için kontrol edilmesi daha kolay bir toptu ve muhteşem oyunlara yol açtı.

16 / 22

1998 Fransa Dünya Kupası - Tricolore: Enerji geri kazanımı ve müdahale kapasitesini artırdı. Büyük şirketler daha ucuz olduğu için Asya'ya gittiği için bu, Avrupa'da top üretiminin sonunu işaret ediyordu. Adından da anlaşılacağı gibi bu, Dünya Kupası tarihindeki ilk çok renkli toptu

17 / 22

2002 Kore ve Japonya Dünya Kupası - Fevernova: Tasarım ve renkler, ev sahibi ülkelerin kültür ve bayraklarına dayanmaktadır. Bu topun sunduğu temel avantaj, hassas uçuş yoluydu ve geliştirilmiş sentetik köpüğü, topun yörüngesini daha öngörülebilir hale getirmesini ve bir vuruştan sonra şeklini daha hızlı geri kazanmasını sağlıyordu.

18 / 22

Almanya'daki 2006 Dünya Kupası - +Teamgeist: Adidas bu topun üretiminde yenilik yapmak istedi ve bitirme için çok daha yumuşak bir yüzeye izin verdiği için onu daha az segmentle yarattı. Bu, ilk kişiselleştirilmiş karttı; oynayan takımların adını, tarihini, başlama saatini ve stadyumun adını içeriyordu. Finalde aynı tasarımla ancak siyah beyaz detaylarla +Teamgesit Berlin kullanıldı. Ayrıca 6 yüzün iç kısmı altın rengindedir.

19 / 22

2010 Güney Afrika Dünya Kupası - Jabulani: İspanya'nın dünya şampiyonu olduğu top. Jabulani, kağıt üzerinde daha isabetli atışlar yapılmasına yardımcı olan süperkarbonat bir katmana sahipti, ancak gerçekte durum böyle değildi. Kaygan olması ve öngörülemeyen bir gidişata sahip olması nedeniyle kaleciler ve forvetler tarafından oldukça eleştirildi. Çok hareket ettiği ve kontrol edilmesi zor olduğu için onu plaj topu olarak sınıflandırdılar.

20 / 22

2014 Brezilya Dünya Kupası - Brazuca: Aynı ağırlığı ve yuvarlaklığı korumak için bir araya getirilen altı poliüretan panelden oluşuyordu ve bu da ona daha iyi kontrol, temas ve stabilite sağlıyordu. Dahili bir lateks mesaneye sahiptir. Şu ana kadar en çok test edilen top oldu. İki buçuk yılda 600'den fazla elit oyuncu ve üç kıtadan 30 takım tarafından test edildi.

21 / 22

2018 Rusya Dünya Kupası - Telstar 18: Adidas'ın siyah beyaz piksel tasarımıyla yarattığı ilk topun anısına bir toptur. Bu sürümün topuyla ilgili fark, yerleşik bir çipe ek olarak, önceki modelin 32'sine kıyasla bu modelin yalnızca altı panele sahip olmasıdır.

22 / 22

Katar Dünya Kupası 2022 - Al Rihla: Top yeni ve sürdürülebilir bir tasarıma sahipti ve FIFA'ya göre tarihteki en hızlı toptu. Daha çevre dostu olması amacıyla yalnızca su bazlı mürekkep ve yapıştırıcılarla yapılan ilk Dünya Kupası topu olma özelliği taşıyor.

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Yine birbirine girdiler: 'Mahkemeyi oyalıyor'

Yine birbirine girdiler: 'Mahkemeyi oyalıyor'

Pınar Deniz ile Kaan Yıldırım'dan after parti

Pınar Deniz ile Kaan Yıldırım'dan after parti