İsviçre vatandaşlarının çoğunluğu, zengin Alp ülkesinin sera gazı emisyonlarını keskin bir şekilde azaltmayı amaçlayan yeni iklim önlemleri getirmeyi hedefleyen bir tasarı lehine oy kullandı.
Kamu yayıncısı SRF tarafından açıklanan nihai sonuçlar, seçmenlerin yüzde 59.1’inin tasarı lehine, yüzde 40.9’unun ise aleyhte oy kullandığını gösterdi.
Referandum, bilim adamları ve çevrecilerin İsviçre’nin endişe verici bir hızla eridiği söylenen buzullarını kurtarmak için başlattıkları kampanya ile ateşlendi.
Kampanyacılar başlangıçta daha da iddialı önlemler önerdiler, ancak daha sonra İsviçre’nin 2050 yılına kadar “net sıfır” emisyona ulaşmasını gerektiren bir hükümet planını desteklediler.
3 MİLYAR İSVİÇRE FRANGI
Plan ayrıca şirketlerin ve ev sahiplerinin fosil yakıtlardan vazgeçmelerine yardımcı olmak için 3 milyar İsviçre Frangı ayırıyor.
Halk oylamasını talep eden milliyetçi İsviçre Halk Partisi, önerilen önlemlerin elektrik fiyatlarının yükselmesine neden olacağını iddia etmişti.
Planı destekleyenler ise İsviçre’nin küresel ısınmadan büyük zarar göreceğini ve artan sıcaklıkların ünlü buzulları üzerindeki etkilerini şimdiden görmeye başladığını savundu.
GREENPEACE REFERANDUM SONUCUNDAN MEMNUN
GFS Bern Enstitüsü’nden Urs Bieri, SRF’ye yaptığı açıklamada “Destekçilerin sevinmek için sebepleri var” dedi.
Greenpeace İsviçre, referandum sonucunu memnuniyetle karşıladı.
Greenpeace İsviçre’de iklim ve enerji uzmanı olan Georg Klingler, “Bu, ileriye dönük planlama için daha iyi bir güvence sağlıyor ve ülkemizin fosil yakıtlardan çıkış yoluna girmesine olanak tanıyor” dedi ve şunları söyledi:
– Oylamanın sonucu, ülkemiz vatandaşlarının buzullarımızı, su rezervlerimizi, tarımımızı ve refahımızı mümkün olduğunca korumak için küresel ısınmayı 1.5°C ile sınırlama hedefine bağlı olduğunu gösteriyor.
– Ancak hiçbir şekilde herkes yasayı desteklemiyor. Maliyetlerle ilgili tartışma pek çok ‘hayır’ oyu getirdi. Kampanya sırasında karşı tarafın yaydığı yalanların insanlarda şüphe tohumları ekmediğini görmek beni çok rahatlattı.
BİR ZAMANLAR YÜZDE 2 AŞIRI OLARAK KABUL EDİLİYORDU
Aşırı kayıp İsviçre buzulları geçen yıl rekor düzeyde erime yaşayarak hacimlerinin yüzde 6’sından fazlasını kaybetti ve bir zamanlar yüzde 2’lik bir kaybın aşırı kabul edileceğini söyleyen bilim insanlarını alarma geçirdi.
Zürih’teki İsviçre Teknoloji Enstitüsü’nde buzul bilimcisi olan Matthias Huss gibi uzmanlar, Alpler’de meydana gelen değişiklikleri vurgulamak için sosyal medyada geri çekilen buzulların ve eriyen donmuş topraktan kaynaklanan kaya kaymalarının dramatik fotoğraflarını paylaşmaya başladı.