Evrenin derinlikleri şaşırtmaya devam ediyor. Son olarak bilim dünyası düzenli bir şekilde radyo dalgaları gönderen bir nesneyi fark edince şoke oldu.
Nesnenin, öncelikle kutuplarından enerji yayan ve ölmekte olan bir yıldız olduğu düşünüldü, ancak araştırmalar ilerledikçe çok daha gizemli bir nesne olduğu ortaya çıktı.
Bilim insanları, ilk olarak nesnenin ölmekte olan bir yıldız yani nötron yıldızı olabileceği üzerinde durdular. NASA’ya göre, yıldızlar yaşamlarının sonunda nötron yıldızlarına dönüşebilirler. Ve bazı nötron yıldızları, manyetik kutuplarından parlak ışıklar da fırlatır. Hatta bu nötron yıldızları ilk tespit edildiklerinde, tutarlı sinyalleriyle bilim insanlarının ilgisini çekmiş ve uzaylıların bir tür iletişim kurduklarını düşünmelerine bile neden olmuş. Ancak zamanla evrende ışıldayan ve ölmekte olan bir yıldızın nefesi oldukları anlaşılmış.
Bilim insanları, nötron yıldızı olduğundan şüphelendikleri nesnelerin, ölüm çizgisi adı verilen noktaya ulaşana kadar yavaşlamalarını bekliyorlar. Bu eşik ise genellikle, sinyaller birkaç dakikadan fazla yavaşladığında geçilmiş oluyor.
30 YILDIR HİÇ DURMADI
Ne var ki 30 yıldır sinyaller gönderen bu gizemli nesne hiçbir şekilde yavaşlamayıp, istikrarlı bir şekilde devam ettiği için nötron yıldızı ihtimali elenmiş gibi duruyor.
GPM J1839-10 adı verilen bu nesne, son derece yavaş ve kararlı olduğu için diğer nesnelerden ayrılıyor. Araştırmayı yöneten Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden radyo astronomu Natasha Hurley-Walker yaptığı açıklamada, “Bir magnetar olduğunu varsayarsak, bu nesnenin radyo dalgaları üretmesi mümkün olmamalı” dedi.
Aslında ilk defa böyle gizemli bir nesne tespit edilmiyor. Aynı ekip daha önce de her 18 dakikada bir titreşen ve her biri bir dakikaya kadar süren başka bir yavaş nesne tespit etmişti. Ekip, ışınların yoğun manyetik alanlara sahip bir nötron yıldızı olan magnetardan geldiğini öne sürmüştü.
UZAYLILAR MI?
Ancak bu defa GPM J1839−10’un bir sürpriz özelliği daha var. Hurley-Walker’a göre, bu nesnenin sinyalleri, yıllardır dünyanın dört bir yanındaki gözlemevleri tarafından fark edilmeden her 1.318.1957 saniyede bir saat gibi, bir milisaniyenin onda biri kadar ışık saçıyordu.
Bu da yine nötron yıldızı olma ihtimalini eleyen bir özellik. Çünkü nötron yıldızlarının aylar içinde ölmesi bekleniyor. Örneğin, 2018’de keşfedilen nesne, Ocak ve Mart 2018 arasında yalnızca kısa bir süre parladı.
Ancak GPM J1839−10’un sinyallerinin ilk kaydı, yaklaşık 33 yıl önceye, 1988’e kadar uzanıyor.
Bu da nesnenin tamamen yeni bir yıldız sistemi türü olduğu anlamına gelebilir.