Norveçli araştırmacıların ‘Nature Food’ dergisinde yayınlanan bir araştırmasında, uzun yaşamın sırları paylaşıldı. Yalnızca yeme alışkanlıklarımızı değiştirmeniz bile fazladan ömür için yetiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin kan basıncını, kolesterolü, diyabeti ve kanser riskini azalttığı uzun zamandır biliniyor. Ancak bu çalışma daha da ileri giderek, yeme alışkanlıklarınızı yalnızca 40 yaşından itibaren değiştirseniz bile daha uzun yaşamanın mümkün olduğunu gösteriyor.
Daha da şaşırtıcı olanı, beslenmeyi yeniden dengelemenin faydaları yaşamın çok daha sonraki dönemlerinde de hissediliyor. Buna göre; 70 yaşında, daha "erdemli" bir beslenme düzeninin kazancı 1.5 yıl. Diyetlerin faydaları, 40 yaşında en dengesiz olan kişiler için daha çok fayda sağlıyor. Onlar için ekstra kazanç, en az 10 yıl fazladan yaşamaya kadar çıkabiliyor. Bu sonuçlara ulaşmak için bilim insanları yaklaşık 500 bin Britanyalının yeme alışkanlıklarını analiz etti.
Aynı araştırmaya göre, 20 yaşından itibaren günlük olarak baklagiller (bezelye, mercimek, soya), tam tahıllar (yulaf, mısır, pirinç), meyve ve sebzelerin bir kısmını tüketmek, uzun ömür üzerinde önemli bir etkiye sahip. Baklagiller, tam tahıllar ve sert kabuklu yemişler (ceviz, badem, antep fıstığı) açısından zengin bir beslenme, kırmızı et ve işlenmiş ürünlerin tüketiminin azaltılmasıyla birleştiğinde, bir kadına 10.7 yıl kazandırabilir. Erkek için bu süre 13 yıla kadar çıkabiliyor.