Dünya genelinde rahim nakli alanında önemli bir adım olan ilk kadavradan rahim nakli operasyonunda yer alan Prof. Dr. Özlenen Özkan, AA muhabirine verdiği röportajda, 2011 yılında Mersin'de yaşayan Derya Sert'e Sağlık Bakanlığı'nın özel izni ile gerçekleştirdikleri rahim nakli sonrasında "Ömer Özkan" adını verdikleri bir bebek dünyaya geldiğini aktardı.
İlk rahim naklinin 12. yıl dönümünde, bu başarıyla dünyada örnek bir konuma gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Özkan, bu çığır açan ameliyatın ardından yaklaşık 10 yıl sonra Türkiye'nin ikinci rahim naklini de Antalya'da yaşayan Havva Erdem'e gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
Türkiye'nin bu alanda önemli bir başarıya imza attığı için memnuniyet duyduklarını vurgulayan Özkan, "Derya'nın 2 yıl içinde çocuğunu kucağına almasını hedeflemiştik. Zorluklarla karşılaştık ama üstesinden geldik. 9 yıl sonra bebeğin dünyaya gelmesi, ameliyatın ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor. Tekniğimizle dünya genelinde 100 çocuk sahibi olundu." şeklinde konuştu.
Özkan, rahim naklinin güvenilirliğinin uluslararası alanda da kanıtlandığını belirterek, "Rahim nakli konusunda mevzuat çıkarsa, ülkemizde de bu tür operasyonlar yaygınlaşabilir. Birçok hasta bu operasyonu bekliyor. Ancak bu ameliyatları gerçekleştirecek ekiplerin deneyimli olması çok önemli. Bu ameliyatlar kolay değil." dedi.
Özkan, özel izinle mevzuat beklenmeden üçüncü bir rahim nakli operasyonunu da gerçekleştirebileceklerini ve uygun bir donör bulunması halinde nakli yapabileceklerini ifade etti.
Rahmi olmadığı için hamilelik yaşayamayan Derya Sert'e, 23 yaşında iken Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Ömer Özkan liderliğindeki ekip tarafından gerçekleştirilen 8 Ağustos 2011 tarihli 7 saat süren operasyonla kadavradan rahim nakli gerçekleştirilmişti. Uzun süren tedavilerin sonrasında Sert, 3 yıl önce anne olmuş ve bebeğine "Ömer Özkan" adını vermişti.
(AA)