Sadece banyoda fark ediliyor! Uzmanlar demans hastalığı için uyarılarda bulundu

Uzmanların yaptığı yeni bir çalışma, insanların banyo yaparken veya duş alırken fark edebileceği bir demans belirtisini ortaya çıkardı. Bu çalışmaya göre, Alzheimer hastalığı gibi demansa yol açabilen durumların erken uyarı işareti belirlendi. Bu semptomun doktorlar tarafından hastalığın daha hızlı teşhis edilmesine yardımcı olabileceği düşünülüyor. İşte banyo yaparken / duş alırken mutlaka kontrol etmeniz gereken o belirti...

Editör: Vesim Parlar | 29 Ocak 2024 Pazartesi 13:00 - Güncelleme: 29 Ocak 2024 Pazartesi 13:01
Kaynak: Mynet

Bazı ciddi hastalıklar, hastalığın erken dönemlerinde farklı belirtiler gösterebiliyor. Bu belirtileri çoğu zaman fark etmek kolay olmasa da özellikle tespit edilmeleri hastalığın tespit edilip tedavi edilmesi ya da ilerleme hızının yavaşlatılabilmesi açısından büyük önem taşıyor. Uzmanlar son olarak önemli bir hastalığın erken belirtisi olabilecek bir detayı ortaya koydu ve bunun duşta fark edilebileceğini belirtti.

duş

İNSANLARIN BANYO VEYA DUŞTAYKEN FARK EDEBİLECEĞİ DEMANS BELİRTİSİ

duş

Alzheimer ve demans, tüm dünyada pek çok kişiyi ilgilendiren bir hastalık olarak kabul ediliyor ve hakkında uyarılar yapılıyor. DailyStar'da yer alan habere göre; Alzheimer hastalığı, özellikle Birleşik Krallık'ta demansın en büyük nedeni olarak görülüyor. Alzheimer Derneği'ne göre şu anda yaklaşık 900.000 İngiliz demansla yaşıyor. Bunun ilerleyici bir durum olduğu belirtilirken yan etkilerin genellikle yıllar içinde yavaş yavaş geliştiği ve sonunda şiddetinin arttığı vurgulanıyor.

duş

Küçük hafıza sorunları, eşya kaybı ve son konuşmaları hatırlamada zorluk gibi uyarı işaretlerine dikkat etmenin önemine dikkat çekilirken belirtiler banyo yaparken veya duş alırken bile fark edilebileceği vurgulanıyor.

duş

Chicago Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, teşhisi hızlandırabilecek erken bir demans belirtisinin yerini tespit etti. Henüz bir tedavisi olmasa da erken teşhis, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

ERKEN UYARI OLABİLİR: KOKU ALMA DUYUSUNDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Araştırmacılar, kişinin koku alma duyusundaki büyük düşüşün erken uyarı olabileceğini keşfetti. Bu belirti, Alzheimer hastalığının en erken evrelerinde tespit edilmesine yardımcı olabilir ve genellikle en çok duş alırken veya banyo yaparken fark edilir.

duş

Basit bir ifadeyle bu, kişinin hafızaya dayanan kokuları tanıma yeteneğiyle ilgilidir. Araştırmacılar, görme ve işitme testlerine benzer bir koku testi taraması geliştirmeyi umarak 515 yaşlı yetişkinin koku duyusunu inceledi.

duş

The Express'in haberine göre bilim insanları, bu testlerin insanların banyo yaparken şampuan ve duş jelinin kokusunu alamama gibi olası uyarı işaretlerine karşı dikkatli olmalarına yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Chicago Üniversitesi'nden uzman Profesör Jayant M Pinto şunları söyledi: "Bu çalışma, koku alma duyusundaki hızlı bir düşüşün, beynin belirli bölgelerinde yapısal olarak nelerin meydana geleceğinin gerçekten iyi bir göstergesi olduğuna dair başka bir ipucu sağlıyor."

duş

Profesör, "Koku duyularında hızlı düşüş yaşayan insanların beyinlerindeki koku alma ve hafızayla ilişkili alanlardaki gri maddenin hacminin ve şeklinin, koku alma duyusunda daha az şiddetli düşüş yaşayan insanlara kıyasla daha küçük olduğunu göstermeyi başardık." dedi.

duş

Kendiniz veya sevdiğiniz biri için olası demans belirtileri konusunda endişeleniyorsanız tavsiye almak için doktorunuzla konuşmanız önemli. Erken teşhis, tedaviye daha erken başvurmanızı sağlar; bu da şu anda demansın tedavisi olmasa bile büyük bir fark yaratabilir.


Etiketler:

Demans Alzheimer
Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı