Kış aylarında neden daha çok horluyoruz?

Horlama alışkınlığı olanlar kış aylarında çok daha şiddetli horlar. Bu bazen onlarla birlikte uyuyanlar için dayanılmaz olabilir. Horlama alışkanlığından 30 saniyelik basit egzersizlerle kurtulmanın mümkün olduğunu biliyor muydunuz?

Editör: Hande Durmaz | 30 Ocak 2024 Salı 10:15 - Güncelleme: 30 Ocak 2024 Salı 10:15
Kaynak: GAZETE YAZIYOR

Horlayan biriyle uyumak hiç hoş bir duygu değil.

Özellikle kış aylarında horlamaları daha da şiddetleniyor. Uzmanlara göre bunun sebebi kışın havanın daha kuru olması. Kuru hava boğaz ve burunda tıkanıklığa neden oluyor. 

İnsanlar ayrıca kışın kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirdiğinden ve bu mevsimde bu alanlar daha az havalandırıldığından bu durum burun tıkanıklığına ve horlamaya neden olabiliyor. 

Vücudu sıcak tutmak için kalın pijamalar giymek iyi bir çözüm gibi dursa da kalın giysiler göğüs ve boğazda baskıyı artıracağı için horlamaya neden olabilir. 

Uyku uzmanı ve MattressNextDay'in CEO'su Martin Seeley, horlayanlara dil egzersizi yapmalarını öneriyor. Ağzınızı kapatın, dilini sağ yönde 10, sol yönde 10, tam daire biçiminde de 10 defa hareket ettirmeye çalışın. Bu egzersizi gece rutininize eklediğinizde sadece 3 gün sonra sonuç almaya başlayacaksınız. 

Uyku Vakfı tarafından önerilen başka bir dil egzersizi, dilinizin ucunu üst ön dişlerinizin arkasına yerleştirip geri çekmeyi öneriyor. Dilin ağzınızın tavanında hareket etmesini sağlayacak bu hareket, beş ila on kez yapılmalıdır. 

PROFESYONEL DESTEK ALINMALI

Horlama sadece sinir bozucu bir alışkanlık olarak görülse de bu daha ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Sesli horlama uyku apnesinin yaygın bir belirtisi olarak listelenmiştir. Bu durumda hemen profesyonel destek alınmalıdır. 

Tedavi edilmediği durumda uyku apnesi tansiyonunuzu etkileyecek kadar ciddi bir sorun haline gelebilir. Tedavi için uyku makinesi gerekebilir. Uyku apnesi için uygulanabilecek tedaviler arasında hava yolunuzu açık tutan dişlik türü bir cihaz kullanmak ve cerrahi  de yer alır. NHS ekledi: "Uyku apneniz olduğunu anlamak zor olabilir. Belirtileri kontrol etmeleri için birisi yanınızda kalırsa yardımcı olabilir." Diğer belirtiler arasında gündüzleri çok yorgun hissetmek, uyurken hırıltı veya 'homurdanma' sesleri çıkarmak ve geceleri sık sık uyanmak bulunmaktadır.


Etiketler:

Horlama Neden Sağlık
Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı