Keçiboynuzu, besleyici içeriği, düşük kalorisi, kolesterol düşürücü etkisi, bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği ve antioksidan zenginliği ile adeta bir sağlık deposu olarak karşımıza çıkıyor.
PEKİ, KEÇİBOYNUZUNUN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ OLUMLU ETKİLERİ NELER?
YÜKSEK ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ:
Keçiboynuzu, vücuda zararlı serbest radikallerle mücadele eden yüksek düzeyde antioksidan içerir. Bu, hücre hasarını önlemeye yardımcı olabilir ve genel sağlığı destekleyebilir.
FİBROMİYALJİ VE ROMATOİD ARTRİT İYİLEŞMESİ:
İçeriğindeki doğal anti-enflamatuar özellikler sayesinde, keçiboynuzu fibromiyalji ve romatoid artrit gibi iltihaplı hastalıkların semptomlarını hafifletebilir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRME:
Keçiboynuzu, C vitamini bakımından zengindir ve bu da bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı direnci artırabilir.
DEMİR VE KALSİYUM DEPOSU:
Özellikle demir ve kalsiyum açısından zengin olan keçiboynuzu, kansızlık ve kemik sağlığı sorunlarına karşı etkili bir destek sağlayabilir. Bu mineraller, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması için hayati öneme sahiptir.
KOLESTEROL DÜZEYLERİNİ DENGELEME:
İçeriğinde bulunan doğal lifler sayesinde kolesterol düzeyini dengelemeye yardımcı olabilir. Uzmanlar, düzenli tüketildiğinde keçiboynuzunun kötü kolesterolü azalttığını ve böylece kalp sağlığını olumlu yönde etkilediğini belirtiyor.
SİNDİRİM SİSTEMİ DOSTU:
İçerdiği liflerin sindirim sistemi üzerinde olumlu bir etkisi olduğu için sindirim sorunlarına karşı da öneriliyor. Lif içeriği, bağırsak sağlığını destekleyerek sindirim sürecini düzenleyebilir.
ENERJİ ARTIRICI ETKİLER:
Keçiboynuzu, doğal şeker içerir ve bu da enerji seviyelerini artırabilir. Aynı zamanda lif içeriği sayesinde enerjinin daha dengeli bir şekilde salınmasına yardımcı olabilir.
Hafıza ve Zihinsel Performansı İyileştirme:
İçeriğindeki flavonoidler, keçiboynuzunun hafıza ve zihinsel performansı artırıcı etkilere sahip olabileceği öne sürülmektedir.
AŞIRI TÜKETİME DİKKAT
Uzmanlar, keçiboynuzunun sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurgularken, herkesin bireysel sağlık durumuna göre hareket etmesi gerektiğini hatırlatıyor. (Alerji, döküntü, astım, saman nezlesi gibi belirtilerle ortaya çıkabilir).Bu nedenle, herhangi bir besin maddesinde olduğu gibi, keçiboynuzunu da doktorun önerileri doğrultusunda tüketmelerini belirtiyorlar.
KENDİ PEKMEZİNİZİ YAPMAK İSTER MİSİNİZ?
Bu kadar faydalarını anlattıktan sonra evde keçiboynuzu pekmezi yapmaya ne dersiniz? Hem sağlıklı hem de lezzetli olan bu pekmezi evinizde yapmak sadece birkaç adımdan ibaret.
KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
1 kg kurutulmuş keçiboynuzu
Limon
1 kg toz şeker
YAPILIŞI:
İlk olarak keçiboynuzlarını yıkayın ve bir tencereye alın. Üzerine keçiboynuzlarını geçecek şekilde su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Sert bir yapıda olduğundan dolayı, yumuşaması için en az 1 saat kaynatın. Yumuşayan keçiboynuzlarını temiz bir tülbentin içine alın ve püre haline getirin. Sonra püreyi tencereye alın, üzerine limon ve toz şekeri ekleyin. 1 kg keçiboynuzuna,1 kg toz şeker kullanın. Ölçüyü buna göre ayarlayın. Tencereyi yüksek ateşe alın ve koyu bir kıvam elde edinceye kadar karıştırarak pişirin. Kıvam aldığında ocaktan alarak ılıması için bir süre bekletin. Dinlendirilmiş keçiboynuzu pekmezini, cam kavanozlara boşaltın ve serin bir yerde muhafaza edin.