Oxford Üniversitesi, University College London ve Francis Crick Enstitüsü'nden uzmanlar, İngiltere Kanser Araştırmaları'ndan gelen nakit parayla aşıyla ilgili iki yıllık, 1,7 milyon sterlinlik (Yaklaşık 70 milyon TL) bir araştırma yürütecek .
Akciğer kanseri , her yıl yaklaşık 50.000 vaka ve 35.000 ölümle Britanya'da en yaygın görülen ölümcül kanserdir.
10 vakadan yedisi sigarayla bağlantılıdır .
UCL'den deney lideri Profesör Mariam Jamal-Hanjani şunları söyledi: " Akciğer kanseri olan kişilerin yüzde 10'undan azı, hastalıklarıyla 10 yıl veya daha uzun süre hayatta kalıyor - bu değişmeli. Aşının tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 90'ını kapsayabileceğini düşünüyoruz.
"Akciğer kanseri riskinizi azaltmanın en iyi yolu olarak sigarayı bırakmanın yerini almayacak ancak en erken evre kanserlerden bazılarını önlemenin bir yolunu sunabilir.”
LungVax adı verilen aşı, Oxford AstraZeneca Kovid aşısıyla aynı teknolojiyi kullanacak .
Neoantijen adı verilen tehlikeli kanser öncesi proteinlerden bir DNA parçasını taşımak için zararsız bir şempanze virüsü kullanacak.
Beyaz kan hücreleri daha sonra bu proteinleri tanımayı öğrenecek ve onları gördükleri anda öldürecek, böylece ölümcül hücrelerin çoğalarak tümör oluşturmasını önleyecek.
Araştırmacılar önce teknolojiyi laboratuvarda test edecek, ardından akciğer kanseri riski yüksek olan orta yaşlı sigara içenlerden başlayarak insan denemelerine başlayacak .