Biz kardiyologlar bile sonucu kuvvetle muhtemel bilsek dahi emin olmak adına birkaç tetkik ve test yapmadan bir şey var ya da yok demek istemiyoruz. Gelin bakalım hangi ağrılar kalp ağrısı ile karışabiliyor.
KAS AĞRISI
Göğüs bölgesindeki kaslardan kaynaklanan bu ağrılar kalp ağrısıyla en sık karışan ağrılardır. Kastaki herhangi bir zedelenme, travma bir tür yangıya yol açabilir. Bu yangının derecesine göre de ağrının şiddeti ve süresi değişebilir. Özellikle de sıcak yaz günlerinde serinlemek için terli terli klimanın karşısına geçince ya da rüzgarlı yerde durunca kas ağrıları kolayca oluşur. Genelde bu ağrıların yerini kişi parmak ucuyla gösterir. Noktasaldır. Bıçak batar gibi olduğunu tarif eder. Aynı zamanda ağrı o kasın hareketleriyle ya da üzerine parmakla bastırınca artar. Nefes alıp verdikçe göğüsteki kaslar hareket ettiği için ağrı da olur. Bu nedenle kişi nefes almaya korkar sanki nefesi de daralıyormuş gibi küçük küçük nefes alır. Kas ağrıları zamanla kendiliğinden veya bir paracetamol ya da ağrı kesiciyle kolayca geçer. Kimi zaman fizik tedavi veya nöral terapi uygulanabilir.
AKCİĞER HASTALIKLARI
Kalp ile hiçbir ilişkisi olmadan sırf komşu organ olduğu için akciğer hastalıklarının da büyük çoğunluğunda göğüs ağrısı gözlenir ve kalp ağrısı sanılır. Zatürre diye bilinen pnömonilerde, akciğer zarı iltihaplarında, akciğer damarının emboli ile tıkandığı pulmoner embolilerde, akciğerin zedelendiği pnömotakslarda göğüs bölgesinde ağrı duyulur. Genelde bu ağrılar batıcı şekilde ve nefes alıp vermekle, öksürükle ilişkilidir.
OMURGA VE KEMİK EKLEM AĞRILARI
Göğüs bölgesinde yer alan omurga ya da kemik eklem ile ilgili olan ağrılar da vücudun aldığı pozisyon, postüre göre değişebilir, ağrının hareketle yakın ilişkisi vardır. Örneğin kostokondrit ağrısı bastırmakla artabilir. Omurgadaki fıtıklar sinire bası yaparak daha geniş bölgeleri kapsayan ağrılara sebep olabilir. Kemik eklem ağrıları da hastalığın derecesine göre çeşitli ağrı kesicilere cevap vererek iyileşir. Kimi zaman burada da fizik tedaviden faydalanılır.
YEMEK BORUSU VE MİDE KAYNAKLI AĞRILAR
Komşuluk nedeniyle yemek borusu ve mideye ait ağrılar da kalp ağrılarıyla karışabilir. Reflü ösafajit yani yemek borusunun yangısı, gastrit, ülser kalp ağrısı ile karışabilir. Bu tip ağrılar mide ilaçları ile geçebilir. En üzücü olan yanı sıklıkla kalbin inferior yani alt bölgesini ilgilendiren ağrılarda mide sanılarak üzerinde durulmaması ve hastaların vaktinde müdahale edildiğinde kolayca tedavi olabilecek iken bize çok geç gelmesidir.
AORT YIRTILMASI
Kalpten çıkan en geniş damar olan aortun yırtılmasına bağlı olan ağrı son derecede şiddetlidir. Klinik gidiş de buna paralel olarak şiddetli ilerler. Çözümü sıklıkla acil cerrahi müdahaledir. Ayırıcı tanıyı iyi yapmak gerekir.
ZONA
Herpes zoster virüsü ile olan bir enfeksiyondur. Sinirlerin geçtiği yolda deri lezyonlarıyla kendini gösterir. Çok ağrılıdır. Tanı görülen lezyonlarla kolayca konulur. Bağışıklık düştüğü zaman, örneğin stres ve üzüntü dönemlerinde daha sık görülür. Tedavisi adından da anlaşılacağı gibi enfeksiyonun antiviral ajanla tedavisidir. Bu hastalara B vitamini ile beraber bağışıklığı da yükseltecek koruyucu yaklaşımlar gerekir.