İnsanlar daha uzun yaşadıkça, yaşlılığın başlangıcıyla ilgili fikirleri değişiyor. Yayınlanan bir araştırma; 60'larının ortasındaki insanların, yaşlılığın 75'te başladığına inandığını ileri sürüyor.
Ancak insanlar yaş aldıkça, bunu daha da ileri bir tarihe atıyor. Amerikan Psikoloji Derneği, Almanya'daki yaşlanma araştırmasına katılan yaklaşık 14.000 kişinin verilerini inceledi. Katılımcılar 40 ila 85 yaşları arasındaydı. Bu kişiler, geçen her 4-5 yıl sonrasında kendilerine göre yaşlılık başlangıcını da 1 yıl ileri attı.
BEKLENTİDE ARTIŞLAR YAŞANDI
Daha erken tarihte doğanlar, gençlere göre; yaşlılığın da erken başladığını düşünüyorlardı. Berlin Humboldt Üniversitesi'nden Psikolog Markus Wettstein, "Günümüzde orta yaşta olan veya daha yaşlı yetişkinler, yaşlılığın 10 veya 20 yıl önceki akranlarına göre daha geç başladığına inanıyor" dedi.
Wettstein, bu değişikliğin kısmen yaşam beklentisindeki artışlardan kaynaklanabileceğini söyledi. Almanya'da şu anda yaşam beklentisi 81 yıl civarında... Bu rakam 1974'te 71'di. Kadınlar ise yaşlılığın erkeklerden ortalama 2.4 yıl daha geç başladığını düşünüyor.