Özellikle kış aylarında güneş ışığı fazla alınamadığı için D vitamini yetersizliğine bağlı olarak birçok hastalığın baş gösterdiğini belirten uzmanlar, yapılacak testler doğrultusunda D vitamini eksikliği tanısı konulduğu takdirde D vitamini takviyesinin doktor kontrolünde alınması gerektiğine dikkat çekerek, “D vitamini eksikliği kişilerde; kanser, kronik yorgunluk, diyabet, hipertansiyon, depresyon, romatizma ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. D vitamini eksikliği; kemik yoğunluğunu da olumsuz etkiler ve kemik hastalıklarına davetiye çıkarır” şeklinde bilgi veriyorlar.
D VİTAMİNİ FAYDALARI NELERDİR?
D vitaminin en önemli faydasının vücudun kalsiyum ve fosforu emmesine ve tutmasına yardımcı olarak, kemik yapısının sağlıklı oluşmasını ve sağlıklı kalmasını sağladığını bununla beraber raşitizim hastalığının oluşmasını önlemede ve iyileştirmede de etkili olduğunu belirten uzmanlar diğer faydaları şu şekilde sıralıyorlar:
KASLARI VE KEMİKLERİ KORUR
Fosfor ve kalsiyum maddelerinin kan seviyelerini dengeleyen vitamin, D vitaminidir. Diş ve kemik sağlığı açısından son derece önemlidir. Kalsiyumun bağırsaklarda emilimini sağlarken böbreklerde de kalsiyum kaybını azaltmaktadır. Kemiklerin kalsiyum birikimi ile sertleşmesi D vitamini ile gerçekleşmektedir. Kas gücünü ve kas kütlesini arttırdığı için özellikle yaşlılarda görülen düşme durumlarını azaltmaktadır. Kemik erimesine neden olan paratiroid hormonun salgılanmasını önlemektedir. Kas ve kemik sağlığı için vitamin alımına ve beslenme düzenine özen gösterilmesi son derece önemlidir.
DİYABETE KARŞI KORUR
D vitamini diyabete karşı koruma özelliğine sahiptir. Yeterli D vitaminine sahip olan çocuklarda Tip 1 diyabetin azaldığı, düşük olanlarda ise Tip 2 diyabetin arttığı görülmektedir. Ayrıca metabolik sendrom gibi durumlar, D vitamini eksikliği görülen kişilerde ortaya çıkar.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUR
Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler arasında D vitamini de yer almaktadır. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlayan D vitamini, vücuttaki tüm hücreler için yararlıdır. Ülseratif kolit, Crohn, Multipl Skleroz (MS) gibi bağışıklık sisteminin neden olduğu hastalıklarda düşük D vitaminine rastlanmaktadır. Yeterli D vitamini ile bu hastalıkların önlenebildiği görülmektedir.
Kalp sağlığını korur
D vitamini kalp sağlığına ve hastalıklarına iyi gelmektedir.
BAZI KANSER TÜRLERİNE KARŞI KORUR, GERİLETİR
Kanserli hücrelerin bulunduğu yerde kan akışını hızlandırarak bu hücrelerin beslenmesini yavaşlatır hatta önlerler. Bu sayede yeterli hızda bölünüp çoğalamayan ve beslenemeyen kanser hücreleri bir süre sonra yok olurlar. Özellikle meme kanseri ve D vitamini eksikliği ile ilgili yapılan araştırmalarda D vitamini oranı yüksek olan kadınların meme kanserine yakalanma riskinin daha az olduğu söylenirken aynı zamanda kansere yakalanmış kadınların vücutlarındaki D vitamini oranını artırarak hastalığı geriletme çalışmaları yapılmaktadır.
D VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?
Vücudun ihtiyacı olan D vitamininin en önemli kaynağının güneş olduğunu, güneş ışığı gereksiniminin kişilerin rengine ve yaşına göre değiştiğini bununla beraber özellikle öğle saatlerinde 20 dakika güneşe çıkmanın önemli olduğunu belirten uzmanlar, güneş ışınları dışındaki D vitamini kaynaklarını şu şekilde sıralıyorlar:
- Somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar?
- Kırmızı et ve karaciğer
- Tavuk ciğeri
- Yumurta sarısı
- Peynir ve tereyağı gibi süt ve süt ürünleri
- Maydonoz
- Isırgan otu
- Kahvaltılık tahıllar D vitamini alınabilecek gıdalardır.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?
D vitaminin kaynağı olan güneş ışınlarına yeterince maruz kalmamak, koyu cilt pigmentine sahip olmak, D vitamini alınabilecek yağlı balık gibi besinlerin az ya da hiç tüketilmemesi, böbrek veya karaciğer yetmezliği, ilaç kullanımı, lenfoma gibi kanser türleri ve ailede bu öykünün bulunması veya çocuklukta raşitizim hastalığına yakalanmış olmalarının D vitamininin en yaygın nedenleri olduğunu belirten uzmanlar “D vitamini eksikliğinde yorgunluk, vücut ve kemik ağrıları, depresyon, ellerde veya ayaklarda karıncalanma, saç dökülmesi, baş ağrısı ve uykusuzluk gibi belirtiler ortaya çıkar. Uzun süreli ve aşırı D vitamini eksikliğinde kemik yoğunluğu kaybı, kemik erimesi ve kırık oluşumu da görülebilir. Çocuklarda görülen raşitizim hastalığı da D vitaminin uzun ve aşırı eksikliğinin bir belirtisidir. Bununla beraber saç dökülmesi, baş ağrısı, bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı daha sık hastalanma, yaraların daha geç iyileşmesi, iştahta azalma, ciltte solukluk, göz altı morlukları, terleme, sürekli üşüme, obezite de D vitamini eksikliği belirtilerindendir. Ayrıca Alzheimer hastalığına da zemin oluşturur” şeklinde bilgi veriyorlar.