Duygularınızı yönetebiliyor musunuz? Duygularımızı nasıl yönetebiliriz?

Uzman Psikolog Ramazan Şimşek'in önerileri, duygusal sağlığımızı güçlendirmek için değerli bir rehber sunuyor. Bu basit ama etkili adımları takip ederek, duygusal zekânızı geliştirebilir ve yaşamınızdaki dengeyi sağlayabilirsiniz. Duygularınız size rehberlik etmek için var, onlara kulak verin ve kendi içsel uyumunuzu bulun. İşte detaylar…

Editör: Hande Durmaz | 1 Şubat 2024 Perşembe 13:37 - Güncelleme: 1 Şubat 2024 Perşembe 13:37
Kaynak: GAZETE YAZIYOR

KAYGI, DEPRESYON VE KRONİK AĞRIYLA YAŞIYORUZ

Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek, modern yaşamın hızına ayak uydururken duygularımızı nasıl yönetebileceğimizi genellikle öğrenemediğimizi belirtiyor ve şöyle anlatıyor:  “Çoğumuz duygularımızı nasıl yönetebileceğimizi asla öğrenemedik. Dünyayı anlamaya başladığımızda, çoğu yetişkinin bu durumla nasıl baş edemediğini veya işlevsiz kalıplara sıkışıp kaldığını fark ederiz. Bunun yerine bize duygularımızı bastırmamız gerektiği öğretildi. Duygularımızı uyuşturmak, dikkatimizi dağıtmak veya bunlardan kaçmak gibi. Bu yüzden birçok insan kaygı, depresyon ve kronik ağrıyla yaşıyor. Akıl sağlığı sistemimiz bile “olumsuz” duyguları bastırmaya dayanamıyor.” 

DUYGULARINIZI SERBEST BIRAKIN

 “Duygularımız içsel rehberlik sistemimizdir” diyen Saygın “Duygularımız anlaşılmayı, sorgulanmayı ve serbest bırakılmayı bekliyorlar. Bu, kişisel ustalığın odak noktası olduğu tüm eski geleneklerde görülür. Onlar iç dünyamızın gerçekliğimizi şekillendirdiğini biliyorlardı” şeklinde ifade ediyor.
?3 adımda, duygularınızı daha etkili bir şekilde yönetebilir ve yaşamınızda olumlu bir değişiklik yaratabilirsiniz.

Duygularımızı nasıl yönetebiliriz?

1- Duygularınızı Adlandırın: Bir anda öfkeye kapılıyorsanız veya bir anda rahatsız oluyorsanız hemen farklı hissetmeyi dilemek yerine nefes alın. Duyguyu adlandırmak bizi o duygudan arındırır. 

Örnek: “Şu anda, öfkeli hissediyorum.”  

2- Duygularınızı İnceleyin: Telefonunuza veya not defterinize sinirlenmeden önce aklınızdan geçenleri ve bu durumdayken kendinize ne söylediğinizi yazın. Bu duyguları yönetmenin en önemli kısmıdır çünkü kendinize söylediğiniz kalıplarınızı öğreneceksiniz.  Yazdıklarınıza bakın ve kendinize bunun yüzde yüz doğru bir ifade olup olmadığını sorun.
?Örnek: “ Yanlış insanlara güvendiğim için ne kadar aptal olduğumu düşündüm.” Sonra şunu sorun: Bu yüzde yüz doğru mu, yoksa size destek olan insanlara güvendiniz mi? Düşünceleriniz ve duygularınız her zaman gerçek olmayabilir.

3- Kabul Et: Sessiz bir yerde huzurlu bir ortama girin ve öfkenizle birlikte olun. Bu durumdan öğrendiklerinizi düşünebilirsiniz. Kendinize ağlamaya izin verebilirsiniz. Sadece hareketsiz olun. Duyguları değiştirmeye çalışmadığımızda, onlar rahatlar ve zamanla geçer. 

?Son söz olarak Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek diyor ki; “Bu anlatılanları adım adım uygulayın. Hayatı deneyimleme şeklinizi değiştirecek.” 

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı