Kemik, kas, diş, deri, tendon bağlar, damarların yapısında bulunan kolajen, vücut dokularına güç ve esneklik kazandıran, vücutta en çok bulunan bir çeşit proteindir. Vücudumuz kolajen üretiminin bir bölümünü kendi yapar. Kalan bölüm için ise besinlerle desteklemek gerekir. Yaşın ilerlemesi ile üretimi azalan kolajenin üretimini bu besinlerle destekleyebilirsiniz.
ET, TAVUK, BALIK
Kolajen yönünden en önemli kaynaklar; sığır eti, tavuk eti, hindi eti, sakatatlar ve balıklardır. En iyi protein kaynakları olan bu besinler cildin esnekliğini ve sıkılığını artırır. Cilt hücrelerinin bozulmasına engel olur.
YUMURTA
En kaliteli protein kaynağı olan yumurtanın sarısı da beyazı da kolajen üretimi konusunda güçlü bir kaynaktır.
YEŞİL SEBZELER
Nane, adaçayı, roka, ıspanak, ısırgan otu, lahana, ebegümeci gibi yeşil yapraklı sebzeler vücudun kolajen üretimini artırmakta ve cildin nemini, elastikiyetini korur.
SARI, TURUNCU RENKLİ MEYVELER VE SEBZELER
Şeftali, mango, kayısı, ananas, limon, greyfurt, portakal, kavun, havuç, bal kabağı, patates ve kivi gibi C vitaminini bolca barındıran besinler kolajen desteği veren önemli besinlerdendir. Cildin daha pürüzsüz görünmesini sağlarlar.
SÜLFÜR BİLEŞENLERİ İÇEREN BESİNLER
Sarımsak, kereviz, zeytin çeşitleri, tofu, soğan, pırasa, salatalık, muz gibi sülfür içeriği olan sebzeler ve meyveler vücuttaki kolajen üretimini artırır.
KIRMIZI MEYVELER
Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık, çilek, kiraz, siyah üzüm, elma, pancar, kırmızı kapya biber, domates gibi besinler içerdikleri güçlü antioksidanlar sayesinde kolajen üretimini uyarırlar. Güneşin zararlı ışınlarının deriye etkilerini azaltırlar.
KURUYEMİŞLER
Fındık, fıstık, ceviz kolajen desteği konusunda beslenmede mutlaka bulundurulması gereken yemişlerdir.
SÜT ÜRÜNLERİ
Lor peynir, beyaz peynir, inek sütü, soya sütü kolajen üretimini uyaran bileşenler içerirler.
GİNSENG
Ginseng geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılmaktadır. 2012’de yayınlanan bir araştırma ginsengin kan dolaşımındaki kolajen miktarını artırdığını buldu. Araştırmalar ayrıca ginsengin cildin yaşlanmasını durdurma potansiyeline sahip olabileceğini gösteriyor. Ginseng genellikle çay, bitki özleri (ekstrakt) veya takviye şeklinde bulunur.
YUMURTA AKI
Yumurta diğer hayvansal ürünler gibi bağ dokusu içermez. Yumurta beyazının büyük miktarda içerdiği prolin kolajen üretimi için gerekli aminoasitlerden biridir.
Kolajen üretimini artırmak için bazı öneriler
Cildin daha pürüzsüz ve temiz görünmesi için mutlaka ölü deri temizliği yapılmalıdır. Bu işlem için özel bakım ürünleri kullanılabilir veya güzellik merkezine gidilebilir.
C vitamini kolajen üretimi için en önemli vitaminlerden biridir. Eğer sigara içiyorsanız C vitaminini daha fazlasını almalısınız ki etkisini görebilesiniz. Bu durumda en iyi yol bir an önce sigarayı bırakmak olacaktır.
KOLAJENİN GÖREVİ NEDİR
Kolajen, vücudumuzdaki bağ dokuyu yeniler ve güçlendir. Doku, organ ve diğer yapılara sağlamlık, esneklik, direnç kazandırır. Özellikle cilt/deri, saç, tırnak, kas, kemik ve kıkırdak gibi dokularda bulunur. Bu nedenle kolajenin azalmasına bağlı olarak bu dokular olumsuz etkilenir.
VÜCUDUMUZDAKİ KOLAJEN MİKTARININ AZALMASININ NEDENLERİ NELERDİR?
Zaman geçtikçe, özellikle 25’li yaşlardan sonra, vücudumuzdaki kolajen azalmaya başlar ve yaşlanma belirtileri ortaya çıkar. Özellikle 50 yaşına kadar beslenme programına kolajen içeren gıdalardan eklememiz gerekiyor. Aynı zamanda kötü beslenmek, sigara içmek, stres, menopoz, güneşe fazla maruz kalmak, toksinler ve çevre kirliliği gibi etkenler kolajen kaybını hızlandırır. Kolajen kaybını önlemek ve üretimini desteklemek için kolajen üretimine destek veren besinleri bilmemizde ve günlük beslenme rutinimize eklememizde fayda var.