Kilo verme sürecinde hormon dengesini ve enerji düzenlemesini toparlamak zaman zaman zor olabilir.
Vücudumuzda daha çok kemik iliğinde, iskelet kaslarında, mide mukozasında, meme, deri hücrelerinde ve beynin bazı kısımlarında üretilen leptin hormonu, kilo vermeyi kolaylaştıran bir hormondur.
Prof. Dr. Canan Karatay, leptin hormonu sayesinde uykuda bile kilo vermenin mümkün olduğuna değindi.
Leptin hormonunun artması için tüketilmesi gereken besinler arasında ise hindistan cevizi yağı, avokado, omega 3 yağı, badem, fındık, ceviz, kırmızı et, tavuk, balık, yumurta ve çeşitli sebzeler bulunur.
Karatay, yemeklerden 4-5 saat sonra devreye giren leptin hormonunun yağ yaktığını da belirtti.
Leptin, vücuttaki ağırlığı ve enerjiyi düzenleyerek iştahı ve enerji harcamasını düzenler.
Leptinin görevi, yağ depolarını kontrol etmesidir. Vücutta yağ artışı yaşandıkça leptin hormonunun seviyesi de yükselmeye başlar.
İştah da düzenleyen bu hormon, fazla yağ hücresi algıladığında beyne tok hissetmesi gerektiğini belirten bir sinyal gönderir. Bu da iştahın giderek azalmasını sağlar.
Obezite sorunlarında leptin sistemi etkilenerek doğru sinyaller veremeyebilir. Beyinde dengelenemeyen leptin seviyesi, kişileri aşırı yeme eğilimine itebilir.
Yağ birikimi leptinin daha çok çalışmasını sağlarken yağ kaybı ise leptin üretimini azaltır.
Karnınızın acıkmaya başlaması ise leptinin açlık sinyalini artırması yüzünden olur. Leptin hormonunu denge altına almak için planlı bir işleyişin oturtulması gerekir.
Kilo vermede önemli bir rolü bulunan leptin; hayatınıza beslenme, egzersiz gibi şeyleri kazandırdıktan sonra işe yarayabilir.
Leptin hormonunun etkin ve doğru bir şekilde çalışmasını istiyorsanız, aşağıdaki alışkanlıkları edinmeniz şarttır:
Beslenme düzeni
Dengeli beslenme alışkanlığı edinerek leptin hormonunun düzgün çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için protein ve lif bakımından zengin yiyecekleri tercih etmek, tokluk hissini artırır. İştah kontrolü sağlar
Porsiyon kontrolü
Kişilerin gün içinde aşırı yemek yeme isteği leptin hormonunu dengesizleştirerek çok fazla etkileyebilir. Bu durum da leptinin beyne gönderdiği sinyaller nedeniyle yeme bozukluklarına ve obizeteye neden olur.
Porsiyon kontrolü sağlamak ve yemek yemeyi yavaşlatmak ise tokluk hissini fark etmenizi sağlar. Böylece leptin sinyallerini daha iyi algılayabilirsiniz.
Yağ takviyesi
Yağ kaybetmek isterken bir yandan faydalı yağ takviyesi almak leptin hormonunun daha dengeli çalışmasını sağlar.
Özellikle omega-3 yağ asitleri içeren balık, ceviz, keten tohumu gibi yiyecekler tüketerek leptin direncini azaltabilirsiniz.
Egzersizler
Kilo verme aşamalarının en önemli olanlarından biri de egzersiz düzeni kurabilmektir. Fiziksel aktiviteleri artırarak enerji harcayabilir ve leptin hormonu salgılayabilirsiniz.
Stres yönetimi
Kişilerde olumsuz düşünceler nedeniyle gelişen kronik stres leptin hormonu direncine neden olabilir.
Stres yönetimi tekniklerini uygulayıp stresi azaltarak leptin hormonunun etkilerinden faydalanabilirsiniz.
İşlenmiş gıdalardan kaçınmak
Sağlığa oldukça fazla zararı olan işlenmiş gıdalar, kilo problemlerini de beraberinde getirir. Kişilerin işlenmiş gıda tüketmesi, leptin hormonunun zayıflamasına neden olur. (Posta)