İngiltere’de yapay zekaya olası 3. Dünya Savaşı soruldu. Yapay zeka, sekiz farklı senaryoyu ortaya koydu.
SINIR ANLAŞMAZLIKLARI
Rusya-Ukrayna ile İsrail-Hamas arasındaki savaş, Çin’in Tayvan üzerinde hak iddia etmesi ve iki Kore arasındaki sınır anlaşmazlıkları nedeniyle tansiyonun yükselmesi, 3. Dünya Savaşı’nı başlatacak etkenlerden olabilir. Özellikle ABD’nin Tayvan konusunda devrede olması bölgedeki gerginliği artırıyor.
AŞIRI MİLLİYETÇİLİK VE POPÜLİZM
Dünya üzerinde son dönemde aşırı milliyetçi ve popülist liderlerin artışı dikkat çekiyor. Bu liderlerin agresif dış politikaları barışa büyük tehdit oluşturabilir. 1. Dünya Savaşı, Fransa ve Rusya, Almanya’nın yükselişinden duyduğu kaygı nedeniyle başlamıştı. Şimdi de ABD, Çin’in inanılmaz güçlenmesinden duyduğu kaygıyla süper güç koltuğunu kaptırmaktan korkuyor. Bu iki ülke arasındaki gerilim artı NATO-Rusya’nın durumu dünyayı endişelendiriyor. ABD ve Avrupa’ya karşı Kuzey Kore-Çin ve Rusya üçlüsünün birlikte olduğu karşılıklı savaş, dünya savaşına evrilebilir.
DİPLOMASİNİN ÇÖKÜŞÜ
Son dönemde diplomasinin uluslararası çatışmalar ve savaşlar karşısında çaresizliği öne çıktı. Rusya-Ukrayna savaşında batı diplomasisi hiçbir şey yapamadı. İsrail-Hamas’ın Gazze savaşında da diplomasi çöktü. Bu da gösterdi ki ileride milyonların ölümüne neden olacak bir savaşta diplomasi hiçbir işe yaramayacak.
TEKNOLOJİK SİLAHLANMA YARIŞI
Ülkeler, ileri boyutta askeri teknoloji konusunda adeta birbirleriyle yarışıyor. Yapay zeka, özel silahlar ve gelişmiş silahlanmayı tehdit görebilecek ülkeler bu konuda harekete geçip savaş açabilir. 20. yüzyılda ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki nükleer silahlanma yarışı soğuk savaşı neredeyse 3. Dünya Savaşı’na dönüştürecekti. Bu arada teknoloji anlamında geride kalma korkusu ülkeler arası savaşı tetikleyebilir.
VEKALET SAVAŞLARI
Savaş baronlarının devreye girmesi ve perde arkasındaki ülkelerin desteğiyle 3. Dünya Savaşı patlayabilir. İsrail karşısında İran’ın Hamas’ı desteklemesi, Ortadoğu’da Hizbullah ve Husi’nin devreye girmesi buna örnek verilebilir. Bu gibi bölgesel savaşlara ABD ve İngiltere gibi dev bir ülkenin dahil olması durumunda 3. Dünya Savaşı başlayabilir.
KAYNAK KITLIĞI
Yapay zeka, 3. Dünya Savaşı konusunda petrol, su ve diğer madenlerin en tehlikeli unsurlar olduğuna dikkat çekiyor. Örneğin su konusunda iki ülkenin hak iddiası savaşa dönüşebilir. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre son 60 yılda ülkeler arasındaki savaşların yüzde 40’ının nedeni doğal kaynakların paylaşılamaması.
EKONOMİK KRİZLER?
Dünyada yaşanan ekonomik kriz ve sosyal adaletsizlik, iç ve dış savaşları tetikleyebilir. Yapay zeka, dünyada yaşanacak büyük bir ekonomik krizin ülkelerin birbirlerine saldırmasına yol açacağını öngörüyor. Dünya Ekonomik Forumu, bir sonraki uluslararası bir ekonomik kriz ve global durgunluğun 3. Dünya Savaşı’nın temel nedeni olabileceğini öne sürdü.
SİBER SAVAŞLAR
Günümüzde ülkeler silah yerine siber savaşı tercih ediyor. Bu da propagandayı ön plana çıkarttı. İşin kötüsü devletlerden bağımsız bazı gruplar da siber savaşla propaganda yapabiliyor. Siber savaşın büyümesi ve aleyhte propagandanın dayanılmaz hale gelmesi 3. Dünya Savaşı’nı, zayıf da olsa, başlatabilir.