Yapay zeka ölüleri diriltiyor!

Çin’de hayatını kaybeden kişiler artık yapay zeka destekli yazılımlar sayesinde yakınlarıyla tekrardan iletişim kurabilecek. Sosyal medya platformları üzerinde büyük yankı uyandıran bu haber "ölüler diriliyor" başlıklarıyla manşetlere taşındı. "Hayalet bot" adı verilen uygulamanın detayları duyanları şaşkına çeviriyor.

Editör: Vesim Parlar | 16 Aralık 2023 Cumartesi 13:39 - Güncelleme: 16 Aralık 2023 Cumartesi 13:39
Kaynak: Mynet

AFP haber ajansının haberine göre, Çin üzerinde olan yapay zeka firmalarından Super Brain’in “hayalet bot” adını verdiği yazılım hayta geçti. Ölen kişilerin günlük hayatta kullandıkları ses ve görüntüleri yakınları seçecek ve hayalet bot adlı yazılım seçilen ses ve görüntüleri taklit ederek ölen kişilerin yakınlarıyla tekrardan iletişime geçebilecek.

Super Brain’in kurucusu olan Zhang Zewei, Yapay zeka teknolojisi söz konusu olduğunda Çin dünya çapında lider. Çin'de bu programlara ihtiyacı olan çok sayıda kişi var. Bu da bize avantaj sağlıyor" dedi.

Yapay Zeka, Robot, Ai, Programlama

FİYATI BELLİ OLDU

Teknoloji firması geliştirdikleri bu uygulamanın fiyatını açıkladı 0 bin ve 20 bin yuan (yaklaşık 41 bin 400 TL ila 82 bin 800 TL) arasında değişkenlik gösterdiğini açıklayan firma her hangi bir kişinin avatarını yaklaşık olarak 20 günde yaratabileceklerini söyledi.

Firma potansiyel müşterilerinide açıkladı, potansiyel müşteriler arasında ölen kişilerin yakınları, çocuklarıyla vakit geçiremeyen ebeveynler ve hatta eski sevgilisinin avatarını yaptıran kişiler var.

BİR DAHA ASLA AYRI KALMAYACAĞIZ

Yarı Robot, Gelecek, Sayısallaştırma

Zhang, duruma duygusal yaklaşarak "Birinin dijital versiyonu, bedeni kaybolduktan sonra bile sonsuza kadar var olabilir" dedi.

Oğlu Şunamo'yu 22 yaşında kaybeden baba Seakoo Wu, Super Brain'le ortak çalışarak avatar hazırlatanlardan.

Seakoo, oğlunun mezarını ziyaret ettiğinde cep telefonunu çıkararak Şunamo'nun avatarının konuşmasını dinliyor. Telefondan gelen robotik ses babaya, "Benim yüzümden her gün büyük acılar çektiğini, kendini suçlu ve çaresiz hissettiğini biliyorum. Bir daha asla yanına gelemeyecek olsam da ruhum halen bu dünyada, hayat boyunca sana eşlik edecek." ifadelerini kullandı.

KİŞİLİĞE SADIK OLACAK MI?

Teknoloji, Geliştirici, Dokunmatik

Yapay zeka teknolojisine odaklanan Çin merkezli Silicon Intelligence şirketinin kurucusu Sima Hupeng, avatarların "hümanizm anlayışında çığır açacağını" savundu.

Birleşik Krallık'taki Bath Üniversitesi'nden Tal Morse ise bu tarz yazılımların psikolojik ve etik boyutlarıyla ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Akademisyen, "Buradaki kilit soru, hayalet botların taklit etmek üzere tasarlandıkları kişiliğe ne kadar 'sadık' oldukları. Temsil etmeleri gereken kişinin anısını 'kirletecek' şeyler yaparlarsa ne olacak?" dedi.

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı