Üniversiteler Siber Vatan koruyucuları yetiştiriyor

“Siber Vatan” programı çerçevesinde üniversite öğrencilerine “beyaz şapkalı” hacker eğitimi veriliyor. Kötü amaçlı yazılımların ve siber saldırılara karşı eğitimli ve donanımlı gençlerin yetiştirilmesi amacıyla 180 üniversite öğrencisine eğitim verilmeye başlandı.

Editör: Vesim Parlar | 2 Kasım 2023 Perşembe 12:14 - Güncelleme: 2 Kasım 2023 Perşembe 12:56
Kaynak: Anadolu Ajansı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) tarafından Kütahya, Afyonkarahisar, Manisa ve Uşak illerinde "Siber Vatan" programı çerçevesinde 180 üniversite öğrencisine siber güvenlik eğitimi veriliyor.

ZAFER, bölgede bulunan altı üniversite ile imzalanan protokoller doğrultusunda seçilen 180 öğrenciye siber güvenlik konularında teorik ve pratik eğitimler sunuyor. Bu eğitimler arasında siber güvenlik uzmanlığına hazırlık, beyaz şapkalı hacker (iyi niyetli siber güvenlik uzmanı), sızma testi, adli analiz, tersine mühendislik, kötü amaçlı yazılım analizi, web güvenliği, bilişim hukuku, saldırı tespiti ve kayıt yönetimi gibi konular yer alıyor.

ZAFER Genel Sekreteri Veli Oğuz, Siber Vatan programının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, kalkınma ajansları ve 17 üniversitenin ortaklığında yürütülen önemli bir program olduğunu ifade etti. Bu program, gençlerin kötü niyetli yazılımlar ve siber saldırılara karşı mücadelede donanımlı olmalarını amaçlayarak genç yetenekleri desteklemeyi hedefliyor.
 

SIZMA TESTİ EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR

Siber güvenlik uzmanı Sadi Can Uslu, Kütahya'da Siber Vatan programı çerçevesinde 4 yıldır eğitimler verdiğini dile getirdi. Uslu, bu eğitimlerde öğrencilere "beyaz şapkalı hacker" yani etik bilgisayar korsanlığı konusunda eğitim verildiğini ve bu sürecin uzun vadeli bir çalışma olduğunu vurguladı. Eğitimlerin sürekli devam edeceğini belirten Uslu, önümüzdeki aylarda öğrencilerin sızma testi eğitimi alacaklarını açıkladı.

DPÜ öğrencisi Furkan Şahin, geçen yıl programda yer aldığı eğitimler sayesinde siber güvenlik alanında kendini geliştirdiğini belirtti. Bilgisayar mühendisliği öğrencisi Ali Umut Soran ise siber güvenlik konusuna olan ilgisinin küçük yaşlardan beri devam ettiğini ve "siyah şapkalı" hackerlarla mücadele etmek için Siber Vatan programının önemli bir platform olduğunu ifade etti.

Diğer bir öğrenci Ümmügül Türk, savunma alanında siber suçlarla mücadele etmek amacıyla beyaz şapkalı hacker olmak için bu eğitime başvurduğunu dile getirdi. Bu öğrencilerin ortak hedefi, siber güvenlik alanında kendilerini geliştirerek etik ve uzman bir şekilde bu alanda çalışmalar yapmak.
 

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı