8 haftadan uzun süren öksürükler alerji, sinüzit, reflü, astım, KOAH, bronşektazi, tüberküloz, akciğer kanseri, kalp yetmezliği gibi birçok önemli hastalığın belirtisi olabilir” dedi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk, öksürük hakkında açıklamalarda bulundu. Öksürüğün neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Öztürk, “Öksürük, solunum sisteminin yani akciğerlerin genelde bir savunma mekanizması olarak vücudumuzu korumak için yaptığı tepkisel bir harekettir. Enfeksiyonlara, kimyasal maddelere, kokulara, tozlara, alerjenlere karşı öksürük mekanizması ile vücudumuzu korumak için öksürük oluşur, bazen de vücudumuz içindeki bazı organların hastalıkları nedeni ile öksürük meydana gelir” diye konuştu.
GRİP VE NEZLE SONRASI UZAMIŞ ÖKSÜRÜK GÖRÜLEBİLİR
Öksürüğün kaç hafta sürerse riskli olabileceğini belirten Prof. Dr. Öztürk, “Öksürükler genelde normal enfeksiyonlarda 3 hafta kadar sürebilir. 3 haftayı geçen ve 8 haftaya ulaşan hatta bu süreyi de aşan öksürükler tehlikeli kabul edilmeli ve detaylı incelenmelidir” dedi. Uzun süren öksürüğün bazı hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, “8 haftadan uzun süren öksürükler birçok önemli hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalıklar arasında; alerji, sinüzit, reflü, astım, KOAH, bronşektazi, tüberküloz, akciğer kanseri, kalp yetmezliği, öksürük yapan bazı tansiyon ilaçları gibi birçok neden vardır. Toplumun gözünden kaçan ve uzamış öksürüğün en önemli sebeplerinden biri de grip-nezle sonrası uzamış öksürüktür. Burada nezle belirtileri 1 haftada geçtikten sonra yaklaşık 3-4 hafta süren kuru öksürük kalır” şeklinde konuştu.
ÖKSÜREN KİŞİ SAYISI ALARM VERİYOR
Son dönemde toplumda öksüren kişi sayısının da arttığını vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, “Sigara içen sayısının artması, hava kirliliğinin artması, sanayi bölgelerinde havayı kirleten kimyasalların artması ve kalitesiz ısınma yakıtlarının solunan havayı kirletmesi nedeniyle son yıllarda öksüren kişi sayısı gittikçe artmaktadır” ifadelerini kullandı. Öksürüğün nasıl geçebileceğini anlatan Prof. Dr. Öztürk, şu bilgileri paylaştı:
“Öncelikle öksürük yapan etkenler veya hastalıklar tedavi edilerek öksürük kolayca geçirilebilir. Öksürük enfeksiyon nedenliyse enfeksiyon tedavisi ile, alerjenlere bağlı öksürük ise alerjenlerden uzak kalınarak öksürük geçmektedir. Mevsimsel alerjik öksürükte alerjenden uzak durulması ilk tedavi şeklidir. Hastalık belirtilerine göre antihistamin denen ilaçlar ile steroid yapıda bazı alerji ilaçları burun tıkanıklığı, akıntısı, hapşırma ve geniz akıntısını azaltmak için doktor kontrolünde alerjen mevsimi boyunca kullanılır. Kovid’de ise öksürük viral nedenli olduğu için antiviral ilaç tedavileri ile hastalık tedavi edilir.”
Kalın sağlıcakla
"Eğer miden, göğsün ve bacakların sağlam ise şahane servetler bu hale bir şey daha ilave demez."
Horace