SON DAKİKA | Fatura çok ağır! KKM’nin maliyeti 818 milyar oldu!

'Gözlerime bakar mısınız? Ne görüyorsunuz? Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır' diyen Nureddin Nebati’nin Maliye Bakanlığı döneminde dövizdeki yükselişi durdurmak için çare olarak başvurulan Kur Korumalı Mevduat’ın bilançosu çok ağır oldu. Hazine ile Merkez Bankası’nın iki yılda üstlendiği toplam maliyet, 48 milyar dolara (Yaklaşık olarak 818 milyar TL) yaklaştı.

Editör: Hamdi Askar | 16 Nisan 2024 Salı 11:26 - Güncelleme: 16 Nisan 2024 Salı 18:10
Kaynak: Haber Merkezi
1 / 7

Merkez Bankası Resmi Gazete’de 2023 yılına ait bilançosunu yayımladı. Buna göre 2023 yılı zararı 818.2 milyar lira olan Merkez Bankası’nın bilanço aktifinde değerleme hesabı ise 817.8 milyar lira oldu. Ekonomistler 2023 yılındaki zararın çoğunluğunun KKM farkı kaynaklı olduğunu vurguladı.

2 / 7

Merkez Bankası 30 Nisan günü yapılacak Olağan Genel Kurul öncesi, hesap dönemi bilançosunu açıkladı. Bilançoda, geçmiş yıllar zararı kaleminde 818 milyar 182.8 milyon TL’lik tutar yer aldı. Bilançonun aktifinde de 817.8 milyar TL da değerleme hesabı yer alıyor. TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Grubu Direktörü Ali Çufadar, zararın ana kaynağının kur korumalı mevduat uygulaması (KKM) olduğunu, bir miktar zararın da Merkez Bankası’nın forward döviz işlemlerinden geldiğini vurguladı.

3 / 7

Merkez Bankası bu zararı hesaplarında taşımaya devam edecek. Geçmişte, ana hissedar Hazine’nin zararı kapattığı uygulamalar görülmüştü. Ali Çufadar, zararın bilançoda taşınarak, 2 yıl veya daha uzun bir dönemde kapatılacağını tahmin ettiğini belirtti. Ekonomistler, yılsonu verilerine dayalı olarak 2023’de 850 milyar TL dolayında bir zararın oluşabileceğini daha önce duyurmuştu.

4 / 7

Merkez Bankası 2023 yılı zararı kesinleşti. Yıl sonu verilerinden 850 milyar TL dolayında tahmin edilen zarar, genel kurul öncesi açıklanan bilanço ile 818 milyar 182.8 milyon TL olarak yer aldı. Zarar daha çok kur korumalı mevduat uygulamasından kaynaklanırken KKM farkları geçen yıl Hazine’den alınarak tamamı Merkez Bankası’na devredilmişti. Oluşan zararın büyüklüğü, bütçeye gelebilecek olağanüstü bir yükün önceden öngörüldüğü şeklinde yorumlandı.

5 / 7

Merkez Bankası önceki dönem kar-zarar kalemindeki zarara ilişkin detay veriler 30 Nisan’da Genel Kurula sunulacak finansal tablolarda daha net olarak görülecek. Bunlar arasında yabancı para işlemlerden kaynaklı kur değişiminin etkisi de bulunuyor. Merkez Bankası’nın işlemlerindeki kur farklarını gösteren değerleme hesabında da 2023 itibariyle 817.8 milyar TL’lik açık görünüyor. Açıklanan bilançoda değerleme hesabı aktifte yer aldığı için zarar olarak niteleniyor. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın zararına ilişkin net tutarlar genel kurula sunulacak finansal işlemlere yönelik tablolarda görülecek.

6 / 7

Merkez Bankası zararının 2023’te KKM yanında döviz işlemlerinden de kaynaklandığı belirtiliyor. 2023’te yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri öncesi kur baskısını azaltma amaçlı olarak yoğun forward işlemler yapıldığı; seçim sonrası temmuz ayındaki yüksek kur artışı nedeniyle de zarar oluştuğu belirtildi. Bu tutarlar da genel kurul tablolarında görülecek.

7 / 7

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Yine birbirine girdiler: 'Mahkemeyi oyalıyor'

Yine birbirine girdiler: 'Mahkemeyi oyalıyor'

Pınar Deniz ile Kaan Yıldırım'dan after parti

Pınar Deniz ile Kaan Yıldırım'dan after parti