Saatte 2 bin TL kazanmak istermisiniz? Patozcu ne demek? Ne iş yapar?

Ordu'da geçtiğimiz haftalarda başlayan fındık hasadı ve harmanlama süreci hız kesmeden devam ediyor. Yıllık olarak yaklaşık 1,5 aylık bir süre boyunca görev alan patozcular, saatlik çalışma ücretinin 2 bin TL olduğunu ifade ediyor.

Editör: Şevket Arslan | 23 Ağustos 2023 Çarşamba 11:23 - Güncelleme: 23 Ağustos 2023 Çarşamba 11:23

Ordu ilinde birkaç hafta önce başlayan fındık hasadı ve harmanlama faaliyetleri hızla ilerliyor. Bu süreçte, yılda yaklaşık 1,5 ay boyunca çalışan patozcular, saatlik iş ücretinin 2 bin TL olduğunu dile getiriyor.

Karadeniz Bölgesi'nin en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındık, resmi olarak sahil bölgelerinde 12 Ağustos tarihinde toplamaya başlandı. Orta ve yüksek kesimlerde hasat işlemi devam ederken, fındıklarını harmanlayarak kurutan üreticilerin, kabuklarını ayırmak için yaptığı patoz çalışmaları da sürüyor.

Zorlu çalışma koşullarına sahip olan patozcular, yıllık ortalama bir buçuk ay boyunca sürekli olarak çalışıyorlar ve diğer günlerde farklı işlerle meşgul oluyorlar. Bu nedenle yoğun mesailerine devam ediyorlar. Güneşli hava ve işlerinin gereği olarak toz içinde çalışan patozcular, geçen yıl bin TL olan saatlik çalışma ücretini bu yıl 2 bin TL olarak belirlemiş durumda.

“Sezon mesaimiz yılda bir buçuk ay sürüyor”

İsmail Yini isimli patoz sahibi bu yıl rekoltenin düşük olduğunu söyledi. Mahsul az olduğu için üreticinin memnun olmadığını, harmanlarda daha az çalıştıkları için kendilerinin de sezondan beklentilerini alamadıklarını ifade eden Yini, “Fiyatlarda oynamak zorunda kaldık, daha uyguna çalışıyoruz. Şuanda maliyetler karşısında 2 bin 500 TL’den aşağı makine kurmamamız gerekiyor. Yaklaşık 25 gün daha mesaimiz devam eder, gece-gündüz uyku olmadan çalışıyoruz” diye konuştu.

“Randıman geçen yıla göre zayıf”

Fındık üreticisi Yılmaz Akçay ise sezonun fındığını kazasız bir şekilde toplayıp patoz işlemini de tamamladıklarını belirterek, “İnşallah gelecek sezonda da nasip olur. Hava sıcaklıkları iyi gidiyor, çabuk kuruturuz. Randıman geçen yıla göre zayıf ama buna da şükür. Hızlı bir şekilde kurutup çuvallara koyduktan sonra depomuzda bekletiriz” ifadelerine yer verdi.

Patozcu ne demek? Ne iş yapar?

Harman malinesi anlamına da gelen Patoz, tahılı döven, tohumları sap ve kabuğundan ayıran, tarım aletidir. Pek çok dilde "Harman makinesi" kavramı ile karşılansa da Türkçedeki yaygın adı Patoz veya Patos biçimindedir. Ayrıca "Sapdöver" olarak da bilinmektedir

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı