NATO nedir, ne zaman kuruldu ve amacı ne?

Rusya-Ukrayna arasındaki savaştan sonra yeniden gündeme gelen Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) İsveç de katılıyor. Rusya'nın iki yıl önce Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana NATO yeni üyeler kabul ediyor ve savunmasını güçlendiriyor. Peki NATO nedir, ne zaman kuruldu, amacı ne, hangi ülkeler üye, bundan sonraki adımları ne olabilir?

Editör: Hamdi Askar | 27 Şubat 2024 Salı 12:58 - Güncelleme: 27 Şubat 2024 Salı 13:29
Kaynak: Haber Merkezi-BBC
1 / 7

NATO NEDİR VE NE ZAMAN KURULDU?


NATO, 1949 yılında aralarında ABD, İngiltere, Kanada ve Fransa'nın da bulunduğu 12 ülke tarafından kuruldu. Hedefi Sovyetler Birliği'ne karşı bir blok oluşturmaktı. NATO, üye ülkelerden birinin saldırıya uğraması halinde diğerlerinin ona savunması için yardım etmesi ilkesine dayanıyordu. NATO'nun kendine ait bir ordusu bulunmuyor, ancak üye ülkeler krizlere yanıt olarak toplu askeri eylemler gerçekleştirebiliyor. Üye ülkeler aynı zamanda askeri planlar koordine ediyor ve ortak askeri tatbikatlar düzenliyor. NATO, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgalinin, "müttefiklerin güvenliğine yönelik en kayda değer ve doğrudan tehdit" olduğunu söyledi.

2 / 7

NATO ÜYESİ ÜLKELER


NATO'nun Avrupa ve Kuzey Amerika'da 31 üyesi bulunuyor. İsveç'in de resmen katılmasıyla bu sayı 32'ye çıkacak. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasından sonra Doğu Avrupa'da Arnavutluk, Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Romanya, Litvanya, Letonya ve Estonya da ittifaka katıldı. Alfabetik sıraya göre NATO üyesi ülkeler: ABD, Almanya, Arnavutluk, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, İzlanda, Kanada, Karadağ, Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Yunanistan.

3 / 7

MACARİSTAN KARŞI ÇIKMIŞTI


İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Mayıs 2022'de katılmak için başvuruda bulundu. İki ülke bundan önce tarafsızlık politikası uyguluyordu. Rusya ile 1340 kilometrelik kara sınırı olan Finlandiya, NATO'ya Nisan 2023'te katıldı. İsveç'in üyeliği, Türkiye ve Macaristan'ın karşı çıkması nedeniyle ertelenmişti. Türkiye, İsveç'in PKK ile mücadelede yeterli adım atmadığı gerekçesiyle başvurusunu onaylamamıştı. Ancak bir süre devam eden müzakerelerin ardından Ocak 2024'te başvuruyu kabul etti. Macaristan da İsveç'in kendisine yönelik hukuk devleti eksikliklerini gerekçe göstererek gündeme getirdiği eleştirileriyle içişlerine müdahale ettiği gerekçesiyle üyeliğine onayı uzun süre geciktirdikten sonra desteklediğini açıkladı. Şimdi İsveç'in NATO üyesi olması için resmi adımlar atılacak. İsveç ve Finlandiya'nın katılımıyla NATO, 1990'lı yıllardan bu yana en büyük genişlemesini yaşıyor. NATO'nun saflarına yaklaşık 300 bin aktif ve yedek asker eklenecek. Ukrayna, Bosna Hersek ve Gürcistan da NATO'ya katılma talebinde bulundu.

4 / 7

UKRAYNA, NATO'YA ALINACAK MI?


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın üye olmasının "kaçınılmaz" olduğunu, ancak bunun savaş sona erene kadar gerçekleşmeyeceğini söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna'nın mümkün olan en kısa sürede kabul edilmesini istedi. Temmuz 2023'ten bu yana NATO-Ukrayna Konseyi, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı kendini savunmasına yardımcı olacak çabaları koordine ediyor. Rusya, ittifak güçlerini kendi topraklarına çok yaklaştıracağı endişesiyle Ukrayna'nın NATO'ya katılması fikrine karşı çıkıyor.

5 / 7

NATO NE KADAR HARCAMA YAPIYOR?


NATO, üye ülkelerden milli gelirlerinin en az yüzde 2'sini savunmaya harcamalarını talep ediyor. ABD yaklaşık yüzde 3,5 oranında harcama yaparken, Polonya ve Baltık ülkeleri gibi Rusya'ya sınırı olan ülkeler ordularına yüzde 2'den fazla harcama yapıyor. Ancak Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya gibi ülkeler 2023 yılında asgari seviyenin altında harcama yaptı. Türkiye'nin 2023 yılında savunmaya yönelik harcaması gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 1,31 oranındaydı. ABD'de bu yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde yeniden aday olmak için kampanya yürüten eski başkan Donald Trump'ın, Rusya'yı GSYH'sinin yüzde 2'den fazlasını savunmaya ayırmayan NATO ülkelerine saldırmaya teşvik edeceğini söylemesi tartışma yarattı. NATO yönetimi, 2023 yılında birçok üyenin savunma harcamalarında "benzeri görülmemiş bir artış" olduğunu ve 18 ülkenin 2024 yılında yüzde 2'lik seviyeyi karşılamasının ya da aşmasının beklendiğini söyledi.

6 / 7

NATO UKRAYNA'YA NE TÜR SİLAHLAR VERİYOR?


NATO ittifak örgütü olarak Ukrayna'ya silah göndermedi, ancak bazı üye ülkeler bireysel olarak bunu yaptı. ABD, İngiltere, Almanya ve Türkiye Ukrayna'ya tanksavar silahlar, füze savunma sistemleri, topçu silahlar, tanklar ve askeri insansız hava araçları (SİHA) gönderdi. ABD ve İngiltere ayrıca uzun menzilli füzeler de tedarik etti. ABD, NATO ülkelerinin F-16 gibi savaş uçaklarını Ukrayna'ya vermesine ve pilotları eğitmesine izin verdi.
Hollanda yakında 18 adet F-16 jeti gönderebileceğini duyurdu. Ancak NATO ülkeleri, Rusya ile doğrudan bir çatışmaya neden olabileceği için Ukrayna'ya asker göndermiyor ya da bölge üzerinde uçuşa yasak bölge uygulamak için hava kuvvetlerini kullanmıyor.

7 / 7

NATO, SAVUNMASINI NASIL ARTIRIYOR?

NATO komutanları 2023 yılında Kuzey Kutbu ve Kuzey Atlantik'te, Orta Avrupa'da ya da Akdeniz bölgesinde olası Rus saldırılarına karşı ayrıntılı planlar üzerinde anlaştı. NATO ayrıca Avrupa'da yüksek alarmda bulunan birliklerinin sayısını 40 binden 300 binin üzerine çıkarmayı planladığını duyurdu. Buna ek olarak, Rusya sınırındaki doğu kanadındaki savunmasını sekiz muharebe grubuyla güçlendirdi. Mayıs ayı sonuna kadar NATO, 31 ülkenin yanı sıra İsveç'ten 90 bin personelin katılımıyla bugüne kadarki en büyük askeri tatbikatlarından biri olan Steadfast Defender'ı düzenliyor.

Wanda Nara'dan İcardi'yi yıkan açıklama:Ayrıldık!

Wanda Nara'dan İcardi'yi yıkan açıklama:Ayrıldık!

Filiz Akın'dan kötü haber!

Filiz Akın'dan kötü haber!

Can Yaman ile fotoğraf çektirmenin bedelini duyunca şaşıracaksınız!

Can Yaman ile fotoğraf çektirmenin bedelini duyunca şaşıracaksınız!

‘Deha’nın merakla beklenen 2. bölümünden yeni tanıtım

‘Deha’nın merakla beklenen 2. bölümünden yeni tanıtım

Bambaşka Biri ‘En İyi Dizi’ seçildi!

Bambaşka Biri ‘En İyi Dizi’ seçildi!

Mavi Mağara'nın yayın tarihi belli oldu!

Mavi Mağara'nın yayın tarihi belli oldu!