Annals of Internal Medicine'de yayınlanan bir araştırmaya göre; hastanede yatan kadınların, kadın doktorlar tarafından tedavi edilmeleri halinde ölme veya hastaneye tekrar yatma olasılıklarının daha düşük olduğu ortaya çıktı.
65 yaş ve üzeri kişiler üzerinde yapılan araştırmada, hemcinsleri tarafından tedavi edilen kadınların %8.15'i 30 gün içinde ölürken, erkek doktorlar tarafından tedavi edilen kadınlarda bu oran %8.38 oldu. Her ne kadar iki grup arasındaki fark küçük görünse de, bu minik rakam, senede 5 bin ekstra kadının kurtarılabildiğini ortaya koyuyor.
ERKEKLER İÇİN FARK ETMİYOR!
Çalışmaya 2016'dan 2019'a kadar hastaneye yatırılan yaklaşık 800.000 erkek ve kadın hasta dahil edildi. Tüm hastalar sigorta kapsamındaydı. Hastanede yatan erkek hastalar için doktorun cinsiyetinin ölüm veya hastaneye tekrar yatış riski üzerinde bir etkisi olmadığı görüldü.
Veriler, kadınlardaki durumu tek başına açıklayamıyor. Ancak Tokyo Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Yardımcı Doçent Doktor Atsushi Miyawaki, "Kadın hastalar, hemcinsleri tarafından tedavi edildiğinde daha iyi iletişim kuruyor. Yanlış anlaşılma ve ön yargı gibi şeylerden korkmuyorlar" dedi.