Eski çamlar bardak oldu: Muammer Keskin Mustafa Sarıgül'le uzlaşıyor

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin belediye meclisinden Mahmut Şevket Paşa Mahallesi'ndeki taşınmazla ilgili Sarıgül'le uzlaşmak için yetki istedi. Keskin göreve geldiğinde söz konusu taşınmazı da kastederek Mustafa Sarıgül'ün belediyenin mallarına çöktüğünü söylemiş, kendisinin geri alacağını öne sürmüştü.

Editör: Ercan Çankaya | 27 Ekim 2023 Cuma 17:11 - Güncelleme: 27 Ekim 2023 Cuma 17:33

Ali Avcu

Şişli Belediyesi, Gülay Atığ'ın başkan olduğu dönemde Mecidiyeköy'de bulunan ve bugünkü değeri milyonlarca lirayı aşan 7 bin metrekarelik 2 arsasını, 1995 ve 1996 yıllarında encümen kararıyla Bilgi Eğitim ve Kültür Vakfı'nın kurduğu Bilgi Üniversitesi'ne tahsis etti. Bir yıl sonra ise Şişli Belediye Meclisi, tahsis işlemini intifa hakkına çevirerek arsaları 49 yıllığına Bilgi Üniversitesi'ne verdi.

2012’de, dönemin Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, 7 dönümlük araziyi, taşınmazların bedel tespitini dahi yapmadan, 2 liraya Bilgi Üniversitesi'ne sattı. Sarıgül'ün, Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ile imzaladığı protokol doğrultusunda arsalar Bilgi Üniversitesi'ne geçti.

HAYRİ İNÖNÜ DÖNEMİNDE HAREKETE GEÇİLMİŞTİ
Hayri İnönü, Şişli Belediyesi Başkanlığı'na seçilmesinin ardından bedelsiz olarak dağıtılan belediye taşınmazlarını geri almak için kolları sıvadı. İnönü, ilk olarak İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, Bilgi Üniversitesi'ne 2 liraya satılan 7 bin metrekarelik taşınmazı almak için tapu iptal ve tescil davası açtı.

Mahkemeye sunulan dava dilekçesinde dönemin Şişli Belediye Başkanı ve Bilgi Üniversitesi arasında yapılan protokolün yasaya aykırı olduğu belirtilerek "Belediye başkanının tasarrufuyla belediye taşınmazının satımı mümkün değildir. Yolsuz tescilin iptali ve taşınmazların belediye adına tescilini istiyoruz" denildi.

Bilgi Üniversitesi ise mahkemeye verdiği cevap dilekçesinde 2 liralık satışı savunarak Şişli Belediyesi'nin dava açma ehliyetinin olmadığını öne sürdü. Davanın zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmesi istenilen cevap dilekçesinde, taşınmazların üzerinde üniversite binalarının bulunduğu, satışın gerçekleşmesi için iddia edildiği gibi encümen kararına gerek olmadığı, Şişli Belediye Meclisi'nin satış işlemleri için Şişli Belediye Başkanı'nı görevlendirdiği, taşınmazların devrinin tarafların menfaatleri doğrultusunda yapıldığı kaydedildi.

Mahkeme yapılan incelemeyle, Şişli Belediye Meclisi'nin, 9 Haziran 2011 tarihli kararında, Bilgi Üniversitesi'ne verilen 2 taşınmazın geleceği ile ilgili kanaat bildirdiğini, Belediye Başkanı'na bir yetki vermediğini belirledi. Mahkeme, Şişli Belediyesi'nin davasını kabul ederek, 2 taşınmazın Bilgi Üniversitesi adına olan kayıtlarının ayrı ayrı iptaliyle Şişli Belediyesi adına tapuya tesciline karar verdi. Mahkeme, "Mülkiyet hakkını geçirenin, yani belediye başkanının usulüne göre alınmış bir kararla yetkilendirilmediği anlaşıldığından, herhangi bir kıymet takdiri yapılmadığından, belediye encümeninin bu devir işleminin uygunluğuna ilişkin bir karar almadığı anlaşıldığından, belediye başkanının satış ve devir yetkisi bulunmamaktadır" dedi.

Bilgi Üniversitesi kararı, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşıdı. Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi de 12 Eylül 2018'de yerel mahkemenin kararını onayarak taşınmazların belediye adına tescil edilmesine karar verdi. Bölge İdare Mahkemesi'nden de olumsuz kararla dönen Bilgi Üniversitesi bu kez kararı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay’ın da yerel mahkemenin kararını onamasıyla Şişli Belediyesi 2 taşınmazını geri aldı.

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, belediyenin devredilen ve bedelsiz verilen taşınmazlarını açtığı davaları tek tek kazanmıştı.

MUAMMER KESKİN SARIGÜL'LE UZLAŞMAK İÇİN YETKİ İSTEDİ
Devredilen taşınmazlardan biri de Sarıgül'ün mütevelli heyetinde olduğu Şişli Meslek Yüksek Okulu’na bedelsiz olarak devredilen, Mahmut Şevket Paşa Mahallesi Odesa Bulvarı’nda bulunan bir taşınmazdı. İmar planında belediye sosyal ve kültürel tesis alanı olarak yer alan taşınmaz üzerinde 6 katlı ve 2 bin 450 metrekare kapalı alanı bulunan bir bina bulunuyordu.

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, söz konusu bu araziyle ilgili Mustafa Sarıgül’le uzlaşmak için Şişli Belediye Meclisi’nden yetki istedi.

KESKİN, ŞİŞLİ HALKINA SÖZ VERMİŞTİ
Muammer Keskin, 2019’da göreve geldiğinde Mustafa Sarıgül’ün “Şişli Belediyesi’nin mallarına çöktüğünü” söylemiş, geri alacağına söz vermişti.

İşte Başkan Keskin’in o konuşması:

 

 

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı