Cumhuriyet'in 100'üncü yılında ne okuyalım?

Toplumsal Yayınevi'nin Cumhuriyet'in 100'üncü yılına özel hazırladığı serinin ilk iki kitabı Burhan Cahit Morkaya'nın Gazi'nin Dört Süvarisi ve Mehmet Rauf'un Halas romanları...

Editör: Ercan Çankaya | 19 Ekim 2023 Perşembe 16:37 - Güncelleme: 19 Ekim 2023 Perşembe 16:48

Ali Avcu

29 Ekim 2023'e, yani Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılını kutlamamıza sayılı günler kaldı. 

100'üncü yıl coşkusuyla birlikte Cumhuriyet'in destansı kuruluş süreci yurttaşların hafızalarındaki yerini bir kez daha tazelerken bu süreci anlatan kitaplar da merak konusu oldu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk'uyla birlikte Cumhuriyet tarihiyle ilgili başka hangi kitapların okunabileceği soruları sık sık sosyal medyada da soruluyor. 

Toplumsal Yayınevi, Cumhuriyet'in 100'üncü yılına özel Cumhuriyet Kitapları dizisi hazırladı. 

Dizinin ilk kitabı, Mehmet Rauf'un Halas ve Burhan Cahit'in Gazi'nin Dört Süvarisi romanları oldu.

Yayınevinin gazetemize yaptığı açıklamaya göre dizi dahilinde Kâzım Karabekir'in Çocuk Davamız ve Yusuf Akçura'nın Siyaset ve İktisat adlı eserlerinin 2023 bitmeden basılması bekleniyor. 

Arka Kapaktan

Toplumsal Kitap'tan Cumhuriyet Kitapları dizisi

Burhan Cahit- Gazi'nin Dört Süvarisi

Kuvayı Milliye'nin örgütlenme sürecini, Güney Anadolu'da Fransızlarla nasıl mücadele edildiğini ve Kılıç Ali Bey'in bu süreçte üstlendiği rolü etkileyici bir kurgu çerçevesinde okuyacağınız bu roman; Burhan Cahit Morkaya'nın Milli Mücadele'yi konu edindiği beş romanından biridir.

Türk edebiyatının en hızlı üreten yazarlarından olan Burhan Cahit Morkaya, gazeteciliğinin yanında onlarca roman, fıkra, öykü, oyun ve inceleme kaleme almıştır.

Morkaya'nın Milli Mücadele'yi bir araştırmacı gazeteci titizliği ile anlattığı romanı Gazi'nin Dört Süvarisi, akıcı dili ve ustaca yapılmış kurgusuyla hem tarih hem roman meraklılarına hitap ediyor.

Mehmet Rauf-Halas

Mehmet Rauf'un hasta yatağında kaleme aldığı Halâs, yazarın son romanıdır. Halâs'ı, hayatının son döneminde, vücudunun sağ tarafına inme inmişken kaleme alan Mehmet Rauf; romanı eşine dikte ettirerek tamamlayabilmiştir.

Romanda duygusal, heyecanlı ve bazen öfkeli bir dil kullanan yazar; İzmir'in Yunanlar tarafından işgalini anlatırken şehrin bu yıllardaki sosyal yaşamından da kesitler sunar.

Servet-i Fünun döneminin en meşhur yazararından olan Mehmet Rauf, II. Meşrutiyet yıllarına kadar subaylık yapmış, bu tarihten sonra istifa ederek geçimini yazarlıkla sağlamıştır. Elinizdeki roman, aynı zamanda eski bir askerin yazdığı bir Milli Mücadele romanı olarak da okunabilir.

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı