Yeni bir ülkeye taşınmak göz korkutucu olabilir, özellikle de yerel dili bilmiyorsanız.
İngilizce dünyanın en yaygın ikinci dili olduğundan, yerel dili öğrenmeye devam ederken insanlar genellikle günlük iletişimlerini bu dille kuruyor.
Peki İngilizce konuşarak Avrupa'da yerel halkla en rahat nerede anlaşılırsınız ve hangi ülkelerde başlangıçtan itibaren yerel dili bilmeniz gerekiyor?
Eğitim şirketi Education First (EF), her yıl İngilizce Yeterlilik Endeksi'nde (EPI) İngilizce konuşma konusunda en iyi ve en kötü ülkeleri sıralıyor.
2022 yılında EF'nin Standart İngilizce Testlerine katılan 2,2 milyon yetişkinin sonuçlarını analiz edilerek, her ülkeye 800 puan üzerinden bir sıralama veriliyor.
İşte Avrupa'nın 2023'teki durumu.
Hangi Avrupa ülkeleri en iyi İngilizce dil becerisine sahip?
2022'de olduğu gibi, Hollanda 647 puanla bir kez daha en üst sırada yer aldı ve hem Avrupa'da hem de küresel olarak 113 ülke arasında ikinci dil olarak en iyi İngilizce becerisine sahip oldu.
Ancak Avrupa'da İngilizce konuştuğunuzda anlaşılabileceğiniz başka yerler de var.
'Çok yüksek yeterliliğe' sahip ülkeler arasında Avusturya 616 puanla dünya genelinde 3. sırada yer aldı.
İskandinav ülkeleri Danimarka, Norveç ve İsveç sonraki üç sırayı paylaşırken, onları Belçika, Portekiz, Almanya, Hırvatistan ve Yunanistan takip etti.
İngilizce'de 'yüksek yeterliliğe' sahip Avrupa ülkeleri arasında Polonya da bulunuyor. Polonya dünya genelinde 13'üncü sırada yer buldu.
Finlandiya, Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Slovakya, Litvanya, Lüksemburg, Estonya, Sırbistan, Çekya ve İsviçre 30'uncu sırada yer aldı.
Fransa, İngilizce becerilerinde gerilerde
Avrupa'nın en popüler turistik destinasyonlarından bazıları ise İngilizce'de yalnızca 'orta düzeyde yeterliliğe' sahip.
Fransa, dünya genelinde 31'inci sırada 'yüksek yeterlilik' kategorisinde yer aldığı 2021 yılına göre geriledi.
2022'de 541 puanla 'orta yeterliliğe' düşerek 34'üncü sıraya yerleşti. Bu yıl ise 531 puanla dünya genelinde 43'üncü, Avrupa'da ise 34'üncü sıraya gerileyerek araştırmaya dahil edilen tüm Kuzey Avrupa ülkeleri arasında en düşük puana sahip oldu.
İtalya ve İspanya da 535 puanla 'orta yeterlilik' kategorisinde yer alarak 2022'deki konumlarına benzer şekilde dünya genelinde 35'inci, Avrupa'da ise 32 ve 33'üncü sıraya geriledi.
Gürcistan ve Belarus ise dünya genelinde 32. ve 33'üncü sırada yer alarak bu iki ülkeyi geride bıraktı.
'Orta yeterlilik' kategorisindeki diğer Avrupa ülkeleri Moldova (35.), Arnavutluk, Rusya, Ukrayna ve Ermenistan (48.) oldu.
Türkiye ve Azerbaycan son sıralarda
Anlaşılmakta gerçekten zorlanabileceğiniz yerler arasında her ikisi de 'düşük yeterlilik' kategorisinde yer alan Türkiye (66.) ve Azerbaycan (83.) bulunuyor
İspanya, İtalya ve Fransa birçok Avrupa ülkesinden daha düşük sıralarda yer almasına rağmen, başkentlerinde İngilizce yeterliliği yüksek seviyede.
Avrupa'nın İngilizce becerileri bu yıl düşüşe geçti
EF, 2011 yılında ilk EPI'nin yayınlanmasından bu yana eğilimleri izliyor.
Avrupa endeksin zirvesinde yer almasına rağmen, kıtada İngilizce becerisi bu yıl düştü, bazı yüksek ve çok yüksek yeterliliğe sahip ülkeler daha düşük puanlar bildirdi.
Ancak genel olarak Avrupa ülkeleri uzun vadede istikrarlı bir gelişme gösteriyor.
Ayrıca, COVID-19 salgını sırasında eğitimin kesintiye uğraması nedeniyle 2020'den bu yana 18-20 yaş arası gençler arasında İngilizce yeterliliğinin küresel olarak düştüğü tespit edildi.
Anadili İngilizce olanlar ikinci dil becerilerinde çok geride
EF, yapay zekanın yükselişiyle birlikte, eninde sonunda dilsel kısıtlamalardan kurtulma yolunda yenilikler yaşanabileceğini öngörüyor.
Ancak şimdilik, İngilizcenin küresel bir dil olarak inovasyonu, fırsatları ve kültürel anlayışı yönlendirmedeki önemini kabul ediyor.
Bu durum, anadili İngilizce olanlar arasında rehavete yol açıyor. Avrupa Komisyonu'nun 2018 verilerine göre, Birleşik Krallık'taki 15-30 yaş arası gençlerin yalnızca yüzde 32'si iki ya da daha fazla dilde güvenle okuyup yazabildiğini belirtmişti.
Bu oran, AB'ye üye devletler genelindeki yüzde 80'lik ortalamayla kıyaslandığında oldukça düşük kalıyor. Fransa'da katılımcıların yüzde 79'u, İspanya'da yüzde 85'i ve İtalya'da yüzde 90'ı iki veya daha fazla dilde okuyup yazabildiğini söyledi.