CHP'li vekilden çok konuşulacak yasa teklifi: Kiracılara asgari ücretin yarısı kadar yardım

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, evi olmayan yurttaşlara asgari ücretin yarısı kadar kira yardımı yapılması için yasa teklifi hazırladı.

Editör: Ercan Çankaya | 7 Ekim 2023 Cumartesi 12:17 - Güncelleme: 7 Ekim 2023 Cumartesi 12:17

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, evi olmayan yurttaşlara asgari ücretin yarısı kadar kira yardımı yapılması için Kanun Teklifi hazırladı. 

Teklifini Meclis Başkanlığına sunan Gürer, ülkemizde konut kira fiyatlarının hızla artıyor olmasının toplumsal bir krize dönüşme riski taşıdığını anlattı.

GÜRER’DEN KİRACILARA NEFES ALDIRACAK KANUN TEKLİFİ
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Teklifi hazırlayan Gürer’in, teklifinin kabul edilmesi halinde, evi olmayan yurttaşlara asgari ücretin yüzde 50’si oranında kira yarımı yapılacak. 

KONUT KİRALARINDAKİ ARTIŞ TOPLUMSAL KRİZE YOL AÇABİLİR 
Ülkemizde son dönemde konut kira fiyatlarının hızla artışının toplumsal bir kriz potansiyeli taşıdığına dikkat çeken Gürer, yüksek kira fiyatlarının hem kiracıları hem ev sahiplerini endişelendiren bir soruna dönüştüğüne işaret etti.

İktidarın ekonomi politikalarının, ev kiralarının fahiş şekilde yükselmesine ve insanların uygun kiralık ev bulma konusundaki zorluklar yaşamalarına neden olduğunu vurgulayan Gürer, “Ekonomik kriz ortamında, bu durum mevcut kiralık konutların fahiş fiyatlarla kiralanmasına yol açarak, ev kiralarının özellikle büyük şehirlerde asgari ücretin neredeyse iki katına yükselmesine sebep olmuştur” değerlendirmesinde bulundu. 

YÜZDE 25’LİK ARTIŞI UYAN YOK
Kira fiyatlarındaki bu artışa herhangi uygulanabilir bir müdahalede bulanamayan iktidarın, ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan gerginliğin de baş sorumlusu olduğunu ifade eden CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Yasal olarak yüzde 25'ten fazla zam yapılamamasına rağmen, bazı ev sahipleri eski kiracılarını evlerden çıkarmak için her türlü yolu denemektedir. Bu, psikolojik baskıdan illegal tehditlere kadar farklı boyutlarda yaşanan sorunları içermektedir. İktidarın kira fiyatlarına müdahale için belirlediği yüzde 25 üst sınır şartı maalesef uygulamada hayata geçirilememiştir” diye konuştu.

KİRALAR ARTIYOR 
Gürer, AKP iktidarının yanlış ekonomi politikaları sonucunda oluşan ekonomik kriz ortamının, yüksek enflasyona ve döviz kurlarında yükselişe neden olduğunu, bu durumun da kira fiyatlarının yükselmesiyle sonuçlandığını belirtti.

Ülkemizin içinde bulunduğu kriz ortamının, her geçen gün yurttaşlar üstünde olumsuz etkilerini artırdığına değinen Gürer, bu bağlamda, kira fiyatlarına siyasi iktidar tarafından bir çözüm üretilmesi gerektiğini anlattı. 

KİRA YARDIMI ÖNERİSİ
CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Kira sorununun çözülmesi için ev sahibi olamayan vatandaşlar için kira yardımı, sosyal adaletin sağlanması açısından kritik bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Kira yardımı, gelir eşitsizliğini azaltarak sosyal adaleti destekler. Düşük gelirli aileler için uygun konutlara erişimin zor olması, bu adaletsizliği daha da derinleştirebilir. Ayrıca, düşük gelirli ailelerin aylık giderlerini azaltarak yoksulluğun önlenmesine katkı sağlar” ifadelerini kullandı.

KİRACILAR İÇİN ACİL ÖNLEM ŞART

Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Kanun Teklifinin son bölümünde ise şu görüşlere yer verdi: 

“Türkiye'de konut kira fiyatlarının hızla yükselmesi, toplumsal bir krize dönüşme riski taşımaktadır. Bu sorunun çözümü için hükümetin acil önlemler alması gerekmektedir. Bu nedenle ev sahibi olamayan vatandaşlar için asgari ücretin %50’sioranında kira yardımı yapılması, hem bireylerin ve beraberinde toplumun refah ve huzurunun artışına olanak sağlayacaktır.”

 

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Yine birbirine girdiler: 'Mahkemeyi oyalıyor'

Yine birbirine girdiler: 'Mahkemeyi oyalıyor'