Yalnızca transseksüeller için ilk cami açıldı

Bugüne kadar gittikleri her camiden kovulan Bangladeş’teki transseksüel hicra topluluğu, kendi emekleri ve paralarıyla yaptıkları camiyi hizmete açtı. Caminin arazisini hükümet bağışlamıştı. Cemaatin üyeleri, artık özgürce ibadet edebilecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Editör: Hamdi Askar | 29 Mart 2024 Cuma 16:48 - Güncelleme: 29 Mart 2024 Cuma 17:38
Kaynak: HABER MERKEZİ-EURONEWS

Başkent Dakka'nın kuzeyinde, Brahmaputra nehri kıyısındaki Mymensingh yakınlarındaki cami hükümet tarafından bağışlanan arazi üzerine, topluluk üyelerinin bağış, zaman ve emekleri ile inşa edildi.
Duvarları ve çatısı teneke kaplı tek odalı bir barakadan oluşan mütevazı yapı, son yıllarda daha fazla yasal ve siyasi tanınırlık elde eden, ancak hala köklü önyargılardan muzdarip olan azınlık için yeni bir topluluk merkezi haline geldi.


MEZARLIK ALANI DA BULUNUYOR


Bir hicra derneğinin kurucusu olan Müftü Abdur Rahman Azad AFP'ye yaptığı açıklamada Üçüncü Cinsiyet için Dakshin Char Kalibari Mescidi adını taşıyan yeni caminin ülkede türünün ilk örneği olduğunu söyledi.
Azad, başka bir şehirde planlanan benzer bir girişimin geçen ay yerel halkın protestosu üzerine durdurulduğunu da sözlerine ekledi.
Caminin yanında bir de hicra topluluğu için mezarlık alanı bulunuyor. Geçen yıl yerel bir Müslüman mezarlığı genç bir hicra kadını kendi arazisine gömmeyi reddetmişti.

"ALLAH KURANI KERİM'İ HERKES İÇİN İNDİRDİ"


Caminin imamı 65 yaşındaki Abdul Motaleb, hicra topluluğuna yapılan zulmün İslam inancının öğretilerine aykırı olduğu görüşünde. 
"Hepimiz insanız. Belki bazıları erkek, bazıları kadın ama hepimiz insanız. Allah Kur'an-ı Kerim'i herkes için indirdi, bu yüzden herkesin dua etme hakkı vardır, kimse inkar edilemez." diyen Motaleb bu camiye geldiğinden beri hicraların karakterlerinden ve yaptıklarından çok etkilendiğini belirtti.
İmam Motaleb, diğer Bangladeşlilerin hicraların inancından ve gücünden bir şeyler öğrenebileceğini ifade etti.


"HAYAL BİLE EDEMEZDİM"


Hicra topluluğu lideri Joyita Tonu, camiyi dolduran cemaate hitaben yaptığı konuşmada, "Bundan böyle hiç kimse bir hicrayı camimizde namaz kılmaktan alıkoyamaz. Kimse bizimle alay edemez." dedi.
Yapıyı daha fazla insana hitap edecek kadar büyütmeyi uman Tonu "İnşallah bunu çok yakında yapacağız. Yüzlerce insan birlikte dua edebilecek." dedi.

Çocukken Kur'an-ı Kerim okumayı çok seven ve bir ilahiyat okulunda eğitim gören 42 yaşındaki Sonia'nın cinsiyetini kadın olarak değiştirmesinden sonra camide namaz kılması hoş görülmemiş. 
Hicralara evde dua etmeleri gerektiğinin söylendiğini belirten Sonia bu durumdan utandıklarını ve bu nedenle camiye gitmediklerini anlattı. 
"Hayatım boyunca bir daha camide namaz kılabileceğimi hayal bile edemezdim." diyen Sonia "Şimdi burası bizim camimiz. Artık kimse hayır diyemez." diyerek sevincini dile getirdi.


HİCRA TOPLULUĞUNA TANINAN HAKLAR NELER?


Hicralar, 2013 yılından bu yana topluluk üyelerinin kendilerini üçüncü bir cinsiyet olarak tanımlamalarına resmen izin veren Bangladeş'te giderek artan yasal haklardan faydalanabiliyor.
Bangladeş siyasetinde de görünmeye başlayan topluluk üyelerinden bir kadın 2021'de kırsal bir kasabanın belediye başkanı seçildi.
Ancak mülkiyet ve evlilik haklarından yoksun olan hicra cemaati hala tanınma ve kabul görme mücadelesi veriyor.
Topluluk ayrıca istihdamda sıklıkla ayrımcılığa uğruyor ve ortalama bir Bangladeşliye kıyasla daha fazla şiddet suçu ve yoksulluk mağduru olabiliyor.
 

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı