İtfaiye yetkilileri, perşembe günü başkent Dakka'da çıkan yangının bir gaz sızıntısı veya sobadan kaynaklanabileceğini, yangının biryani restoranında çıktıktan sonra hızla yayıldığını ve 13 itfaiye ekibinin iki saatlik çalışmasıyla ancak kontrol altına alınabildiğini açıkladı.
Sağlık Bakanı Samanta Lal Sen, gazetecilere yaptığı açıklamada, hastanelerde yanık yarası olan 22 kişinin tedavi edildiğini söyledi.
Bakan Sen, Dakka Tıp Fakültesi Hastanesi'ni ziyareti sonrasında "22 kişinin hepsinin durumu kritik" ifadelerini kullandı.
Başbakan Şeyh Hasina olaydan duyduğu şoku ve üzüntüyü dile getirerek yetkililere yaralılara acil tedavi sağlamaları talimatını verdi.
Enkazı temizleme ve soğutma çalışması için hâlâ çalışan itfaiye görevlilerinin, kömürleşmiş binadaki insanları kurtarmak için vinç kullandığı bildirildi.
Doktorlar, hayatını kaybedenlerin çoğunun boğularak öldüğünü, bazılarının da binadan atlarken can verdiğini söyledi.
Üst düzey itfaiye yetkilisi Tuğgeneral Main Uddin, yangının gaz kaçağı veya sobadan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.
Pek çok yeni binanın ortaya çıktığı ve birçoğunun yeterli güvenlik önlemlerinin bulunmadığı yoğun nüfuslu Dakka'da yangınlar sık görülüyor. Yangınlar ve patlamalar arızalı gaz tüpleri, klimalar ve zayıf elektrik kablolarından kaynaklanıyor.
GÜVENLİĞE ÖNEM VERİLMİYOR
2012'deki yangın ve 2013'teki bina çökmesi nedeniyle bin 200'den fazla işçinin hayatını kaybetmesinin ardından Bangladeş ve orada üretim yapan büyük küresel giyim markalarının sıkı kontrolleri neticesinde hazır giyim sektöründeki felaketler büyük oranda önlendi.
Ancak esas olarak gelişen iç ekonomiye hizmet veren ve güvenliğe eşit derecede önem verilmeyen diğer sektörlerde, yüzlerce insan yangınlarda öldü.
Temmuz 2021'de Dakka dışındaki bir gıda işleme fabrikasında hayatını kaybeden 54 kişi arasında çok sayıda çocuk vardı. Şubat 2019'da ise tarihi bir bölgeyi saran yangında en az 70 kişi hayatını kaybetti.