Lizbon'da bulunan Özgürlükler Bulvarı'ndaki geleneksel yürüyüş, halkın yoğun katılımı ve coşkuyla yapıldı. Cumhurbaşkanı De Sousa, Karanfil Devrimi'nin yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, 4 yüzyıldan fazla süre boyunca en az 12,5 milyon Afrikalının kaçırıldığını, çoğunun Avrupalı tüccarlar tarafından zorla gemilerle nakledilip köle olarak satıldığını söyledi.?
Yolculuktan sağ kurtulanların Amerika'daki, özellikle Brezilya ve Karayipler'deki tarlalarda çalıştıklarına, diğerlerinin onların çalışmalarından kar ettiklerine dikkati çeken De Sousa, "Bu suçların bedelini ödemek zorundayız. Cezalandırılmayan, failleri tutuklanmayan eylemler var mı? Yağmalanan ve iade edilmeyen varlıklar var mı? Bakalım, bunu nasıl düzeltebiliriz." dedi.
De Sousa'nın köleliğin ve sömürgecilik dönemindeki suçların bedelini Portekiz'in de ödemesi gerektiğine dair ifadeleri, aşırı sağcı Chega, liberal görüşlü Liberal Girişim (IL) ve sağ görüşlü Hristiyan Demokrat Parti (CDS) tarafından eleştirildi.
Diario de Noticias gazetesinde yayımlanan anketle diktatörlük rejiminin yıkılmasından 50 yıl sonra Portekizlilerin ülkedeki siyasete ilişkin görüşlerinin pek de iç açıcı olmadığı ortaya çıktı.
Anketin sonucuna göre Portekizlilerin yüzde 51'i ülkedeki demokrasiden memnun olmadığını belirtti, yüzde 67'si halkın çıkarlarını umursamadıkları gerekçesiyle politikacıları eleştirdi.
KARANFİL DEVRİMİ
Portekiz'de 1926-1974 yıllarında varlığını sürdüren "Yeni devlet" adlı otoriter rejimin 25 Nisan 1974'te şiddet kullanılmadan gerçekleştirilen askeri darbeyle diktatörlük dönemi sona ermişti.
Halkın sokaklara çıkarak destek verdiği darbeye Portekizli askerlerin silahlarının namlularına karanfil koymalarından dolayı "Karanfil Devrimi" adı verilmiş, diktatör Antonio de Oliveira Salazar'dan (1932-1968) sonra göreve gelen dönemin Başbakanı Marcelo Caetano ve Cumhurbaşkanı Americo de Deus Rodriguez Tomas, Brezilya'ya kaçmıştı.