İran'dan Güney Kore'ye uyarı: Borcunuzu ödeyin!

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Üyesi olan Feda Hüseyin Maliki, ülkenin 7 milyar dolar değerindeki döviz kaynağının serbest bırakılmaması halinde çeşitli tedbirlerin hayata geçirilebileceğini duyurdu. Bu tedbirler arasında, Güney Kore menşeli ürünlerin ithalatına yönelik yasaklama gibi seçenekler de bulunmaktadır.

Editör: Vesim Parlar | 8 Ağustos 2023 Salı 13:13 - Güncelleme: 8 Ağustos 2023 Salı 16:31

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Üyesi Feda Hüseyin Maliki, ülkenin 7 milyar dolarlık döviz kaynağının serbest bırakılmaması durumunda çeşitli önlemlerin alınabileceğini açıkladı. 

 

Bu önlemler arasında Güney Kore menşeli ürünlerin ithalatına yasak getirme gibi seçenekler de bulunuyor.

 

Feda Hüseyin Maliki, İran İşçi Haber Ajansına yaptığı açıklamada, İran'ın Güney Kore'de bloke edilen parasının serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Meclis Başkanlığı'na bir mektup gönderdiğini ifade etti.

 

 Konunun hem Meclis hem de hükümetin uzun bir süredir gündeminde olduğunu belirten Maliki, Güney Kore'nin borcunu ödemeye hazır olduğunu ancak Amerikalıların izni olmadan bu adımı atmaktan çekindiğini söyledi.

 

Maliki ayrıca İran'ın Güney Kore'ye döviz kaynaklarının serbest bırakılması için uyarıda bulunduğunu ve bu borcun ödenmemesi halinde çeşitli önlemlerin alınacağını bildirdi. Mali Eylem Görev Gücü'ndeki (FATF) konumunun uluslararası bankalarla işbirliğini zorlaştırabileceği değerlendirmesine de dikkat çeken Maliki, Güney Kore'nin bu durumu bahane olarak kullandığını ifade etti.

 

İran'ın ABD'nin tek taraflı yaptırımları nedeniyle döviz varlıklarına erişemediği bir dönemde olduğunu hatırlatan Maliki, İran'ın petrol ihracatından elde edilen 7 milyar dolarlık dövize ulaşamadığını söyledi. 

 

Güney Kore ile Washington arasında İran'ın varlığının serbest bırakılması için görüşmelerin yapıldığını belirten Maliki, ancak şu ana kadar somut bir gelişme olmadığını belirtti.

 

İran Ekonomi ve Maliye Bakanı İhsan Handuzi'nin açıklamalarına da atıfta bulunan Maliki, ülke dışındaki dondurulan mali varlıkların serbest bırakılması konusunda olumlu görüşmeler yapıldığını ve sonuçlandığında kamuoyuna duyurulacağını ifade etti.

 

(AA)

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı