Evrende daha önce görülmedi bilim insanları bile ne yapacağını bilmiyor!

Bilim insanlarının evrenin derinliklerinde yaptığı muazzam bir keşif, kozmosun erken dönemlerinden kalma, geleneksel anlayışımızı altüst eden bir yıldızın varlığını ortaya çıkardı. Bu gizemli varlık, diğer yıldızlardan tamamen farklı bir kimyasal bileşime sahip olabilir ve bulunduğu şekliyle açıklanamaz nitelikte görünüyor. Bu şaşırtıcı keşfi gerçekleştiren, adeta yıldızların arkeologları olan bir grup bilim insanı, bu antik yıldıza "Barbie" ve "Oppenheimer" filmlerine bir gönderme yaparak "Barbenheimer Yıldızı" adını verdi.

Editör: Vesim Parlar | 22 Ocak 2024 Pazartesi 11:57 - Güncelleme: 22 Ocak 2024 Pazartesi 15:57
Kaynak: Mynet

Evren bizi şaşırtmaya devam ediyor. LiveScience'ın haberine göre; Bilim insanları, evrenin erken dönemlerinden kalma bir yıldızın kanıtlarını keşfetti. Bu yıldızın ön plana çıkan yanı ise şu anki evren anlayışımıza uymaması.

"BARBENHEIMER YILDIZI"

Araştırmacıların "Barbenheimer Yıldızı" olarak adlandırdıkları bu antik yıldız, muhtemelen çekirdeğinde daha önce hiç görülmemiş bir element karışımına sahipti. Yeni bir araştırma, daha sonra imkansız gibi görünen bir şekilde ölmüş ve yerine eşit derecede şaşırtıcı bir yıldız doğurmuş olduğunu gösteriyor. Barbenheimer adı ise geçen yıl aynı gün vizyona giren "Barbie" ve "Oppenheimer" filmlerinin zıtlığına bir gönderme.

Araştırmacılar, uzak bir kırmızı dev yıldız olan J0931+0038'i daha yakından inceledikten sonra Barbenheimer Yıldızı'nın izlerini ortaya çıkardılar. J0931 ilk olarak 1999 yılında gece gökyüzünün en büyük ve en ayrıntılı astronomik veri tabanlarından biri olan Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması (SDSS) tarafından keşfedilmişti ancak şimdiye kadar düzgün bir şekilde analiz edilmemişti.

4 Ocak'ta ön baskı sunucusu arXiv'e yüklenen yeni bir çalışmada, araştırmacılar New Mexico'daki SDSS teleskoplarını J0931'e doğru çevirdiler ve yıldızın ışığının ayrıntılı bir spektrumunu yakaladılar. Bu spektrum daha sonra Şili'deki Dev Macellan Teleskobu'ndan yapılan takip gözlemleriyle doğrulandı. Bu spektrumlar, J0931'in alışılmadık derecede yüksek bir ağır element konsantrasyonu ile son derece garip bir metalikliğe yani kimyasal bileşime sahip olduğunu ortaya çıkardı. Ancak bu sonuçlar henüz hakem değerlendirmesinden geçmedi.

Araştırma ekibi yeni elde edilen verileri kullanarak J0931'in yıldız arkeolojisi olarak bilinen bir süreçle nasıl oluştuğunu bir araya getirdi. Bu da yıldızın, Büyük Patlama'dan sadece 700 milyon yıl sonra, 13 milyar yıl öncesine kadar uzanan, Güneş'ten 50 ila 80 kat daha büyük bir yıldızın süpernova kalıntısından doğduğunu ortaya çıkardı.

Ana yıldızın (Barbenheimer) metalikliği, patlamadan önce muhtemelen J0931'inki kadar garipti ve bu da evrenin erken dönemlerinde bilinen diğer yıldızlardan tamamen farklı olurdu.

"O ZAMANLAR HER NE OLDUYSA, İNANILMAZ OLMALI"

Chicago Üniversitesi'nde astrofizikçi olan çalışmanın başyazarı Alex Ji yaptığı açıklamada, "Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştik. O zamanlar her ne olduysa, inanılmaz olmalı." dedi.

J0931'in metalikliği üç nedenden dolayı garipti. Birincisi, yıldızda normalde yıldızlarda daha bol bulunan magnezyum, sodyum ve alüminyum gibi hafif elementler alışılmadık derecede düşük seviyelerdeydi. İkincisi, demir, nikel ve çinko gibi orta ağırlıktaki elementlerin alışılmadık derecede yüksek bir miktarına sahipti. Ve son olarak, araştırmacılara göre, stronsiyum ve paladyum gibi daha ağır elementler aşırı boldu.

"DAHA ÖNCE HEPSİNİ AYNI YILDIZDA HİÇ GÖRMEMİŞTİK"

Ohio Eyalet Üniversitesi'nde gökbilimci olan çalışmanın eş yazarı Jennifer Johnson yaptığı açıklamada, "Daha önce hepsini aynı yıldızda hiç görmemiştik" dedi.

Çoğu yıldız J0931'in ters metalikliğine sahiptir: Daha yüksek seviyelerde hafif elementlere ve daha düşük seviyelerde orta ve ağır elementlere sahiptirler. Ancak J0931'de durum farklı. Bu nedenle J0931'in neden bu kadar ağır element bolluğuna sahip olduğunu açıklamak zor çünkü onları yaratacak kadar yüksek bir hafif element konsantrasyonuna sahip görünmüyor. Berkeley'deki California Üniversitesi'nde gökbilimci olan çalışmanın eş yazarı Sanjana Curtis, "Şaşırtıcı bir şekilde, mevcut hiçbir element oluşumu modeli gördüklerimizi açıklayamıyor" dedi.

J0931'in olağandışı metalikliği kısmen Barbenheimer Yıldızı'nın patladığında dışarı püskürttüğü bileşenlerden miras kalmış olabilir. Bu da ana yıldızın benzer şekilde ters bir metalikliğe sahip olabileceği anlamına geliyor. Ekip, bunun daha da garip olduğunu, çünkü evrenin erken dönemlerinde yıldızların bu kadar yüksek konsantrasyonlarda ağır elementler yaratacak kadar uzun süre var olmamaları gerektiğini söyledi.

DAHA DA GARİP OLAN...

DAHA DA GARİP OLAN...

Ancak araştırmacılar daha da garip olanın Barbenheimer Yıldızı'nın asla süpernova olmaması gerektiğini yazdı. Teorik olarak, Barbenheimer'ın öngörülen kütlesine sahip bir yıldızın dışa doğru patlamak yerine bir kara deliğin içine çökmesi gerekirdi. Çalışma ekibi şu anda bu çöküşün neden gerçekleşmediğini açıklayamıyor.

Bilim insanlarının Barbenhaimer Yıldızı ve tuhaf bileşimi hakkında daha fazla bilgi edinmesinin tek yolu, bu kozmik bulmacanın daha fazla parçasını ortaya çıkarmak için erken evrenden benzer diğer yıldız tuhaflıklarını araştırmak.

"HİKAYENİN NASIL SONA ERECEĞİNİ HENÜZ BİLMİYORUZ"

Austin'deki Texas Üniversitesi'nde gökbilimci olan çalışmanın ortak yazarı Keith Hawkins yaptığı açıklamada, "Bu filmi evren yönetti, biz sadece kamera ekibiyiz. Hikayenin nasıl sona ereceğini henüz bilmiyoruz." dedi.

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı