Dijital araçların kullanımının günümüzde oldukça yaygın bir hale gelmesiyle beraber fiziksel faturalara bir alternatif olarak dijital faturalandırma yöntemleri kullanılabilir hale gelmiştir. E-arşiv Fatura, bu alanda tercih edilebilecek seçeneklerden biridir. Bu dijital faturalandırma yöntemi ile ilgili olarak, e-arşiv Fatura'nın kullanım alanları hakkında bilgi almak isteyebilirsiniz.
E-arşiv Fatura, fatura kesilecek tarafın e-Fatura kullanıcısı olmaması durumunda kesilebilen elektronik faturalandırma türüdür. Yani elektronik faturalandırmanın kullanılması gereken durumlar bu faturalandırma metodunun kullanım alanlarını oluşturur. Bunlar alım, satım, ihraç ve iade durumlarını içerir. İşletmeler müşterilerine mal veya hizmet sunup ödeme aldıklarında fatura kesmekle yükümlüdürler.
e-Arşiv Fatura ne işe yarar?
İşletmelerin belirli durumlarda e-arşiv Fatura kullanma zorunluluğu vardır. Örneğin bu durumlar arasında işletmenin vergi mükellefi olanlara düzenlediği faturaların 2 bin TL'yi, vergi mükellefi olmayanlara düzenlediği faturaların ise 5 bin TL'yi aşması bulunur. Öncelikle e-Arşiv Fatura, ilgili düzenlemeler ile belirlenmiş bu yasal zorunluluğun yerine getirilmesine yarar.
Faturalandırma işletmeler için yasal açıdan önemli bir konu olmakla beraber, yapılan işlemlerin kayıt altına alınması gibi faydalar sağlar. e-Arşiv Fatura ile fatura kesim işlemi dijital ortamda yapılabilir. Bunun yanı sıra bu elektronik faturalandırma yöntemi sayesinde fatura kesilen tarafın e Fatura mükellefi olmasına gerek kalmadan dijital faturalandırma uygulanabilir.
e-Arşiv Fatura kullanma avantajları nelerdir?
Kâğıt faturayla karşılaştırıldığında e-arşiv Fatura kullanımı çeşitli avantajlara sahiptir. Kısaca bu avantajlardan şu şekilde bahsedebiliriz:
- Kaynak tasarrufu: Kesilen fatura fiziksel olarak basılmadığından dolayı kâğıt ve mürekkep gibi kaynakların kullanımında tasarruf sağlanır.
- İş gücü tasarrufu: Dijital ortamda depolanan faturaların arşivlenmesi için ekstra iş gücüne gerek olmaz, zamandan tasarruf edilir.
- Maliyetlerde azalma: Fiziksel kaynaklar ve iş gücü tasarrufuna bağlı olarak maliyetlerde azalma sağlanabilir.
- Verimlilik: E-arşiv Fatura ile faturalandırma süreci elektronik ortamda pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir.
- Hızlı gönderim: Faturanın gönderimi e-Posta veya SMS üzerinden hızlı bir şekilde yapılabilir.
- Esneklik: e-Fatura yönteminden farklı olarak e-Arşiv Fatura'da karşı tarafın e-Fatura mükellefi olmasına ihtiyaç duyulmaz.