Dünyada çok ilginç kanunların uygulandığı yerler var. Bunlardan biri de Kuzey Kutbu’na yakın Norveç’in Svalbard Adası’na bağlı Longyearbyen kenti.
Dondurucu soğuğu ve buzullarının yan sıra kutup ayısı sayısının insanlardan fazla olduğu bu kentin diğer yerlerden farkı sadece bu değil.
Ren geyiği, karibu ve kuşların yaşadığı kentteki kanunlar en az kendisi gibi değişik.
Örneğin bu kentte 1990’lardan bu yana kedi beslemek yasak. Bunun nedeni kedilerin kuduz ve tenya enfeksiyonlarıyla adadaki insanların yaşamını tehdit etmesi.
Nüfusu korumak için da halkının ölmesi ve gömülmesi de yasak. Ağır hasta olanlar helikopterle alınıp son günlerini başka bir yerde geçirip oraya da gömülüyor.
Bu karar, 1918’de İspanyol gribinden ölüp kente gömülenlerin aşırı soğuktan cesetlerinin çürümemiş olması. Bu da buzların erimesi durumunda cesette canlı olan enfeksiyonların yeniden bir salgına yol açma riski.
Norveç Hükümeti, 1950’lerde mezarlığı kapatıp ağır hastaların ölmeden kentten tahliye edilmesi kararını aldı.
Ani ölümlerde ise cenaze hızlıca helikopterle alınıp uygun başka bir yerde defnediliyor.
2 bin 500 insanın yaşadığı kentin bulunduğu adada kutup ayısı nüfusu ise 3 bin. Kutup ayısı saldırısı tehlikesine karşı ada halkının silah taşıması serbest. Bu serbestlik sayısında ise on yıllardır yaşanan ayı saldırısı sadece 5.
1906’da kurulan ve 1920’den bu yana Norveç yönetiminde olan Svalbard’a vizesiz gidilebiliyor.