Avrupa Birliği’nden Yetişkin içerikli filmlere ‘Dur’ kararı!

Avrupa Birliği, üç büyük yetişkin içerikli fimleri barından internet sitesi için sıkı yükümlülükler getiriyor. Avrupa Birliği Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası üç büyük yetişkin içerikli fimleri barından internet sitesi için sıkı yükümlülüklerini açıkladı.

Editör: Vesim Parlar | 21 Aralık 2023 Perşembe 11:19 - Güncelleme: 21 Aralık 2023 Perşembe 11:19
Kaynak: Haber Merkezi-ODATV

Avrupa Birliği, üç büyük yetişkin içerikli fimleri barından internet sitesi olan Pornhub, Stripchat ve XVideos için sıkı yükümlülükler getiriyor.

Yetişkin içerikli film siteleri 17 Şubat 2024 tarihinden itibaren, çocuk cinsel istismarın önlenmesi ve küçük çocukların korunması amacıyla daha fazla sorumluluk almaya başlayacak.

Avrupa Birliği Komisyonu daha öncesinde de Facebook, YouTube, Instagram ve TikTok gibi aylık 45 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip internet platformlarına yönelik kurallar getirmişti.

Avrupa Birliği Yönetimi, üç büyük yetişkin içerikli film sitesi olan Pornhub, Stripchat ve XVideos’u çevrimiçi platform kapsamına aldı.

Bahsedilen internet platformları ve arama motorları 17 Şubat 2024 tarihinden itibaren DSA yükümlülüklerine uymak zorunda olacaklar.

Yeni getirilen kurallar ve sorumluluklar çocuk istismarının önlenmesi ve küçük çocukların korunmasında fazlasıyla büyük bir rol oynayacak.

Önümüzdeki 4 ay içerisinde Pornhub, Stripchat ve XVideos, reşit olmayanlar da dahil olmak üzere çevrimiçi kullancıları korumak ve sistemden kaynaklı oluşan riskleri önlemek amacıyla özel önlemler almak zorunda kalacaklar.

Yetişkin içerikli film sitelerine giriş yapılırken yaş doğrulamalarında daha katı kurallar devreye girecek. Reşit olmayan bireylerin yetişkin içerikli film sitelerine girişleri engellenmeye çalışılacak.

Yetişkin içerikli film sitelerinde risk değerlendirme raporu olacak ve özellikle küçük yaşlardaki bireylerin zihinsel ve fiziksel sağlıklarının korunmasını etkileyecek her hangi bir olumsuz etki ayrıntılı olarak belirtilecek.

Yeni düzenleme ile “ifşa” sorununun önüne geçileceğe benziyor. Yasa dışı görsellere karşı daha sıkı önlemlerin getirilen düzenleme kapsamında kişinin rızası olmadan görüntülerinin yayınlanması önlenecek.

Yetişkin içerikli film siteleri, “deepfake pornografi” olarak bilininen, yapay zeka tarafından geliştirilen yasa dışı ve sahte olan görüntülerin yayınlamasını engellemek amacıyla fazlasıyla çaba harcama zorunda kalacak.

Avrupa Birliği Komisyon’undan yapılan açıklamaya göre üç büyük yetişkin içerikli film sitelerininde arasında olduğu, aylık olarak 45 milyondan fazla kullancıya hitap eden internet platformları ve arama motorları için getirilen yükümlülükler şunlardır:

“Kullanıcıların veya kuruluşların yasa dışı içeriği bildirmelerine olanak tanıyan kullanıcı dostu mekanizmalar sağlamak

"Güvenilir işaretleyiciler" olarak adlandırılan kişiler tarafından gönderilen bildirimlerin değerlendirilmesine öncelik vermek

İçerikleri kısıtlandığında veya kaldırıldığında kullanıcılara gerekçelerini beyan etmek

Kullanıcıların içerik denetleme kararlarına itiraz edebilmeleri için dahili bir şikayet ele alma sistemi sağlamak

Bir kişinin hayatını veya güvenliğini tehdit eden bir suçun işlendiği, işlenmekte olduğu veya işlenme ihtimalinin bulunduğuna dair şüphe uyandıran herhangi bir bilginin farkına varmaları durumunda kolluk kuvvetlerine derhal bilgi vermek

Çocukların cinsel istismarını önlemek ve küçüklerin yüksek düzeyde mahremiyetini ve güvenliğini sağlamak için sistemlerini yeniden tasarlamak

Arayüzlerinin kullanıcıları aldatacak veya manipüle edecek şekilde tasarlanmadığından emin olmak

Etnik köken, siyasi görüşler veya cinsel yönelim gibi hassas verilerin profilinin çıkarılmasına dayanan, veya reşit olmayanları hedef alan reklamların sunulması durdurulacak

İçerik denetleme süreçlerine ilişkin yılda bir kez şeffaflık raporları yayınlamak.”

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı olan Margrethe Vestager 3 büyük yetişkin içerik platformu olan Pornhub, Xvideos ve Stripchat için “Pornhub, XVideos ve Stripchat'in 'çok büyük çevrimiçi platformlar' olarak tanımlanmasını memnuniyetle karşılıyorum. Algoritmalarının ve süreçlerinin daha fazla incelenmesine ve hesap verebilirliğine olanak tanıyacak” dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu Üyesi olan ve İç Pazardan Sorumlu kişi Thierry Breton da, yaptığı açıklamada AB'de 45 milyondan fazla kullanıcısı olan herhangi bir çevrimiçi platformun özel yükümlülükleri bulunduğunu belirterek, çocuklar için daha güvenli bir çevrimiçi ortam yaratmanın öncelikli hedefleri olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği Komisyonu, bu hafta başında yeni yasa kapmasında  eski adı Twitter olan ve günümüzde X olarak adı değişen sosyal medya platformu için resmi bir soruşturma başlatmıştı. AB Komisyonu, Elon Musk'un sahibi olduğu platformun, İsrail - Filistin savaşı konusunda bilgi kirliliği yarattığından şüphe ediyor.
 

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Dilan Polat Türkiye gerçekleri ile tanıştı

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

Zeynep Demirel'in evlilik yıldönümü zehir oldu

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

'Kör Nokta' bu akşam ekran sınavına çıkıyor

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Giray Altınok baba oldu: Oğluna hangi adı verdi?

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Metin Arolat sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı

Ayça Ayşin Turan aşkı Mehmet Aslan'a yaradı